Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След твърденията на Цветан Василев: Партия поиска отстраняването на Цацаров

05 септември 2017, 11:45 часа • 12770 прочитания

Само ден след като банкерът Цветан Василев обяви, че откакто е в Белград е бил рекетиран от българската прокуратура за 15 млн. евро, има реакция от българска партия.

"Клан на прокуратурата, който работеше само на финансова основа, имаше предложение: "Дайте едни 15 млн. евро и няма да имате проблеми", заяви в интервю пред BiT Василев.

Днес (5 септември) БЗНС, чиито лидер е бившият министър на отбраната Николай Ненчев, обяви в съобщение до медиите, че иска отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров до "изясняване на тежкия казус по фалита на КТБ". 

Според партията главният прокурор е загубил окончателно общественото доверие и не е в състояние да продължи да изпълнява своите задължения. "Той е отговорен за всички действия на прокуратурата и не е в състояние да разследва изнесените в публичното пространство обвинения, защото в случая ще трябва да разследва сам себе си", се казва в позицията на партията.

"БЗНС категорично настоява за отстраняването на Сотир Цацаров до изясняване на всички обстоятелства около твърденията на Цветан Василев за искане на подкуп в огромни размери от страна на прокурори за прекратяване на разследването, за осъществен натиск при уреждане на сделки, насилствени фалити и последвалото престъпно овладяване на активите на банката.

Ние сме убедени, че битката с тежките зависимости, прикриващи корупционни схеми, трябва да се води от безпристрастни, почтени и ползващи се с високо обществено доверие магистрати", пише още в съобщението на БЗНС.

Според партийците след "скандалната среща в ЦУМ", сега отново се пораждат съмнения към действията на Сотир Цацаров, като евентуален покровител на олигархията и задкулисни договорки.

"БЗНС счита, че най-независимата по презумпция власт се е превърнала в острие за политически натиск и икономическа разправа с всеки извън политически зависимите и бизнес империята на Пеевски.

Изразяваме безпокойството си от липсата на позиции от страна на отговорните български институции. Настояваме за ясна, категорична и недвусмислена позиция по казуса от страна на Народното събрание, Президента, Министерския съвет, ВСС и политическите партии", допълват те.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес