Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 10 години политически обещания - има решения за бизнеса в зона “Божурище”

21 октомври 2024, 14:53 часа • 396 прочитания

Изграждането на околовръстния път, пускането на допълнително електрозахранване, осигуряването на достатъчно специалисти, особено инженери, и по-добра транспортна свързаност са сред най-належащите приоритети на Индустриална зона “Божурище”. За тях фирмите очакват решения, а обещанията на политици датират от 10 години.

Това стана ясно на среща между компании от зоната и политици от ПП-ДБ. Сред тях са двамата премиери от последните редовни правителства - Николай Денков (водач 25 МИР) и Кирил Петков (водач 23 МИР), икономическият министър от кабинета “Денков” Богдан Богданов (водач Плевен), зам.-кметът на Столична община Никола Барбутов, съпредседателят на ДСБ Атанас Атанасов и още кандидати за народни представители от коалицията.

Работата по инфраструктурата не е свършена заради спънки от служебните правителства и дългогодишната местна власт в Божурище, установиха участниците в срещата. Последният редовен кабинет на Николай Денков подготви проект за изграждане на допълнително електрозахранване за зоната. Част от фирмите споделиха, че очакват проектът да бъде изпълнен в кратки срокове, за да реализират вече планирани инвестиции, зависещи от допълнителните мощности. Проектът вече е в ръцете на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), затова Богдан Богданов пое ангажимент още в първата седмица на новия парламент да се инициира среща с ръководството на ЕСО. С Николай Денков са изпратили и парламентарен въпрос с искане за отговори по напредъка на проектите, важни за зоната.

“Всички приоритети, които задаваме в нашата икономическа политика, за задържане на младите хора в страната, за образованието, за здравеопазването - можем да ги направим само в синхрон с бизнеса”, каза Богданов.

Кабинетът “Денков” отпусна и 500 хиляди лева за проектиране на нова пътна връзка между зоната и околовръстния път. За реализацията пое ангажимент зам.-кметът на Столична община Никола Барбутов. Той обяви също, че общината подготвя пускане на автобусна линия до самата индустриална зона, за по-лесно придвижване на работещите там. Така, с подобряване на инфраструктурата и транспорта до зоната, ще се развие целият северозападен район на София.

Недостигът на кадри също се очертава като един от най-сериозните проблеми за компаниите.

“Готови сме да ви подкрепим със съфинансиране на програми за допълнителна квалификация и преквалификация по поръчка на бизнеса. Предвиждаме и програма за съфинансиране на студентските стажове. Важно е да стимулираме развитието на съвместни програми между висши училища и бизнеса”, каза акад. Николай Денков.

Кабинетът “Денков$ отпуши дигитализацията на процесите, свързани с издаването на т.нар. „Синя карта“ за работа на чужденци в България. Николай Денков препоръча на фирмите при внос на кадри от чужбина да се оглеждат повече в държавите в нашия регион - за сметка на държавите от третия свят.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков увери бизнеса, че няма да има промяна в данъците. Приоритети остават намаляването на административната тежест и общинската инвестиционна програма, която ангажира редица фирми в благоустройството на София.

“Едно от конкурентните предимства на бизнеса в последните години дойде в резултат на това, че гарантирахме по-ниска цена на електроенергията. Ще продължим тази програма, защото дава конкурентно предимство в Европа. Осъзнаваме също, че няма как да вдигате заплатите, ако държавата не помага с по-високо ниво на инвестиции в капиталовите ви разходи”, добави Кирил Петков.

Снимки: Пресцентър ПП-ДБ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес