Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандално останалият една година в БЕХ Георги Христозов е освободен

15 август 2014, 11:04 часа • 50693 прочитания

Скандалният Георги Христозов, който беше член на Управителния съвет на Българския енергиен холдинг, е бил освободен от поста. Това е станало след решение на още в края на миналото седмица, а документите са разписани на 13 август от новия икономически министър Васил Щонов и вече са подадени в Търговския регистър, разкри източник на Actualno.com.

Заместник на Христозов ще стане новият заместник-икономически министър Антон Павлов. Той е бил ръководител на енергийното управление в „Лукойл България”. Христозов все още е член на директорския борд на „Мини Марица Изток”, но най-вероятно ще си тръгне и оттам веднага след като промяната на борда на директорите на БЕХ бъде вписана официално и в Търговския регистър.

Христозов беше посочен като от Румен Петков, така и от Румен Овчаров за човека на Цветан Василев в енергетиката. Той тръгва в голямата игра като главен изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица Изток 2” – от 2007 година, а по негово време предприятието смени застрахователя си – от ЗАД „Енергия” ТЕЦ-ът се прехвърли при ЗАД „Виктория”. Заедно с Христозов в ТЕЦ „Марица Изток 2” като финансов директор управляваше сегашният шеф на ДКЕВР Боян Боев. Той пое управлението на БЕХ след като медиите се разшумяха за миналото на Христозов, преди да застане начело на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

В самото начало на управлението на кабинета Орешарски тогавашният икономически министър Драгомир Стойнев обяви, че Христозов ще оглави БЕХ. Последваха въпроси от медиите, а Actualno.com изпрати и нарочни питания дали е възможно това, след като Христозов няма достъп до класифицирана информация заради ефективна присъда за валутна измама в началото на 90-те години на XX век. Впоследствие прокуратурата поиска оставката на Христозов от УС на БЕХ точно заради това, но той си остана в директорския борд на предприятието.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес