Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал в НС: Депутат прати БСП в Сибир, "червените" броят комунистите в ГЕРБ

31 май 2017, 10:00 часа • 3242 прочитания

Вече повече от месец Народното събрание може да не върши основната си законодателна дейност, но скандали в пленарна зала не липсват.

С такъв започна и днешното парламентарно заседание, като тон за спора даде депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Той прочете декларация от името на парламентарна група, в отговор на изказване на "червения" Антон Кутев от миналия петък.

Гърневски стартира изказването си с обръщение към соцлидерът Корнелия Нинова: 

"Г-жо Нинова, онези от партиите, които в предизборната кампания заложиха на злост, реваншизъм, популизъм, съвсем закономерно загубиха, защото народът ни е достатъчно зрял да прецени кой е гарант за европейското развитие на България". По думите му с такова държание БСП може да спечели само изборите в Северна Корея и Сибир.

Според Гърневски обаче това няма "да е добре за народите от тези географски ширини". "Поне в България най-накрая ще настане мир", заяде се още той със социалистите.

Депутатът похвали Бойко Борисов, че "освен безспорните си качества, в последните 8 г. той се утвърди като политически лидер", докато "Корнелия Нинова язди черния жребец на мегдана и се вживява в ролята на Жана Д'Арк".

Проблемите на държавата са плод на десетилетия вървене обратно на човешката история, заяви Гърневски и обяви, че три поколения комунисти са ни управлявали, като първите били безродници - избивали елита на нацията и изграждали концентрационни лагери, вторите въвели олигархията модел, а внуците днес демагогствали в НС. "Как няма България да е най-изостаналата страна в света", попита риторично Гърневски.

След изказването му Антон Кутев опита да направи лично обяснение, но председателят на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ отказа да му даде думата. Това принуди депутатът да поиска декларация от името на група.

"Ние с Корнелия Нинова никога не сме били членове на БКП, но Бойко Борисов, Цецка Цачева и още 18 от депутатите от ГЕРБ тук са били - нека да си вдигнат ръката", призова Кутев. 

Той обясни, че е в декларацията си от петък е цитирал книгата на депутат от ГЕРБ и не си е позволил да цитира името му. Кутев попита защо Гърневски праща БСП чак в Сибир. „Лошото е, че допускате това говорене в обществото. Миналата седмица ставаше дума за това, че държавата има нужда от смислена идеология, че смислената идеология разделя лявото и дясното“, каза той.

Социалистът подчерта още, че баща му е бил почтен човек и е бил заклет комунист. „Аз се гордея с това“, изтъкна Кутев. "Живееше в апартаментче и караше "Запорожец". Няма да приема някой да ми казва, че всички тези хора са били крадци. Не можете да ми задраскате миналото", заяви още той.

След изказването му всички депутати от левицата напуснаха залата, като по непотвърдена информация в момента провежда заседание на парламентарната си група.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес