Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симеон Славчев: Чрез промените в Изборния кодекс депутати взривяват демокрацията в България

18 ноември 2022, 10:04 часа • 1458 прочитания

С промените в Изборния кодекс ГЕРБ, ДПС и БСП целят да се създаде хаос в изборния процес, чрез който много по-лесно ще могат да подменят вота на българските граждани, което на практика взривява демокрацията в България. Това каза председателят на партия МИР Симеон Славчев във връзка с гласуването на промените в Изборния кодекс.

„Връщането на хартиените бюлетини или смесеното гласуване е крачка назад към провеждането на честни избори в България. Нещо повече - трябва задължително да се признае машинният протокол за финален протокол на секционните избирателни комисии. Няма никаква логика машинния протокол да се пренаписва ръчно от членовете на комисиите, защото той съдържа в себе си абсолютно всички необходими данни. Очевидно целта на ГЕРБ, ДПС и БСП е да се създаде хаос в изборния процес, такъв какъвто вече наблюдавахме вече веднъж, когато се проведоха парламентарни избори чрез смесено гласуване. Народното събрание има много по-важни задачи сега, отколкото да се занимава с връщането на хартиените бюлетини и призовавам народните представители да започнат да решават реалните проблеми на българските граждани, а не да си подготвят служебна победа на следващите избори“, заяви той.

Според него машинният вот не е причина за отлива на избирателите от изборния процес, а действията и бездействията на политиците през последните 33 години.

„Политическите партии и политиците в последните 33 години направиха така, че да отблъснат хората от изборния процес и не случайно избирателната активност с всеки изминал вот става все по-ниска. За нас от партия МИР преходът в България ще свърши тогава, когато в страната се проведат честни избори. Това е наша национална кауза и призоваваме всички българи да се присъединят към нея и да останат непримирими към всичко, което се случва в момента в Народното събрание. На практика с промените в Изборния кодекс депутатите взривяват демокрацията и застрашат националната сигурност на България“, смята Славчев.

Той поиска в Изборния кодекс да се запише, че членовете на Централната избирателна комисия се избират с конкурс на експертен принцип, а не чрез партийни квоти, както е в момента. От партия МИР предлагат също така в Изборния кодекс да се запише, че всеки член на ЦИК, РИК и секционна избирателна комисия носи наказателна отговорност, в случай че се докаже, че е подменил вота на българските граждани или е подписал документ с невярно съдържание, какъвто е изборният протокол.

„Партия МИР се пребори за машинното гласуване в България като първа стъпка за провеждане на честни избори, защото най-ценното нещо на машинното гласуване е, че елиминира субективната намеса и изкривяването или подмяната на изборния резултат. Със своите умишлени действия в момента депутатите ще ни върнат във времената, когато членове на секционните комисии носиха чували с бюлетини, спяха по столовете и пейките и припадаха в зала Арена Армеец“, беше категоричен лидерът на партия МИР.

Той се обяви и против закриването на Обществения съвет към ЦИК, който до момента със своите експертни предложения е бил коректив на ЦИК. Славчев призова всички български граждани да излязат на протест пред Народното събрание и да защитят провеждането на честни избори , демокрацията и справедливостта в България.

ОЩЕ: Симеон Славчев стана част от комитета за референдум за еврото

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес