Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще накажат ли Пеевски в ДПС? Скоро Доган ще каже

07 юли 2024, 09:39 часа • 2775 прочитания

В партията има устав и той трябва да бъде спазван. Това каза д-р Джейхан Ибрямов, който бе изключен от парламентарната група на ДПС в четвъртък, в сутрешния блок на БНТ във връзка с напрежението между Пеевски и Доган. 

Напрежението в ДПС

Думите му идват на фона на напрежението в партията, което дойде при гласуването на предложеното от ГЕРБ правителство. 15 депутати от движението гласуваха "против" правителството на Росен Желязков, а 30 бяха "за".

Оказа се, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е поискал групата да не подкрепя кабинета, на което един от председателите на партията Делян Пеевски се опълчи. 

Припомняме, че вчера Доган проведе среща в Росенец с 14-те депутати от ДПС, гласували "против" кабинета "Желязков". Там присъстваха и тримата депутати, изключени от групата на ДПС в 50-ото Народно събрание - Айсел Руфад и Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов. ОЩЕ: Доган събира част от актива на ДПС, Пеевски не е поканен 

"Да не всяваме страх за война, напрежение - да. ДПС е една идея, тя е партия, организация със собствен механизъм за функицониране. Тя е жив организъм. Разрив в ДПС няма", заяви Ибрямов. 

"С мен или с Доган си?"

Джейхан Ибрямов не може да си обясни защо е бил изключен от групата, при положение, че има и други депутати, гласували "против" кабинета "Желязков". 

Той обаче разказа и за отстраняването на своята съпруга Биршен Ибрямова, която е личната секретарка на Ахмед Доган.  "Тя беше отстранена със следното изречение: "Ти с г-н Доган ли си, с мен ли си?", разказа той. ОЩЕ: ДПС постепенно става само ДП? Чистката в партията продължава със секретарката на Доган

Според него този въпрос най-вероятно е задаван и на другите народни представители от ДПС. "Голяма част от колегите имаха желание да гласуват против, но защо не го направиха?", каза той за депутатите от групата. 

Ще накажат ли Пеевски?

Ибрямов заяви, че на срещата с Ахмед Доган са обсъдили, че моделът, с който са свикнали да работят в ДПС, не функицонира. Става въпрос за свикването на колективните органи на партията. 

"Разбира се, централният съвет имаше две заседания, които протекоха в няколко минути. Това е нарушение на устава на партията", посочи Ибрямов. 

Попитан дали Пеевски може да бъде санкицониран за нарушение на устава, Ибрямов отговори: "В устава на партията много точно и ясно е описано какви са санкциите. В най-скоро време ще бъде изяснена тази тема".

Той отказа да слага думи в устата на д-р Ахмед Доган, като по думите му в най-скоро време ще излезе със собствено изявление за всичко случващо се. 

Какво ще стане с втория мандат?

След неуспеха на първия мандат, предстои вторият да бъде връчен на ДПС. В тази връзка Джейхан Ибрямов каза, че няма никакво значение кой ще вземе мандата - дали Пеевски или Чакъров. "Тук не става дума за единия или другия председател, тук става въпрос за ДПС",, подчерта още Ибрямов.

Той подчерта, че кой ще ходи да вземе мандата, както и какво ще стане с него, ще решат колективните органи на партията. 

"Проблемът е точно в това - дали този мандат да бъде приет и върнат веднага или да се подходи по най-нормалния начин, да се вземе мандатът, да се разговаря с политическите партии, да се види какви са стъпките за излизане от кризата, да се върне нормалността. Това искаме ние в ДПС", каза Ибрямов. По думите му как ще протече тази цялата процедура, ще се разбере в близките дни.  ОЩЕ: "Новото начало за ДПС е факт - който не го разбира, остава в миналото": Пеевски за рокадите и оставките

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес