Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шапки на ДПС в секциите, турски кмет с агитация за Доган, високи паравани и един флекс: Изборните нарушения и куриозите

27 октомври 2024, 20:44 часа • 1866 прочитания

И тези предсрочни парламентарни избори бяха белязани от изборни куриози и открити нарушения на Изборния кодекс.

Председател на СИК в руенското село Ръжица твърди, че непознати мъже са влезли в избирателната секция и са се държали арогантно и заплашително с него. Поводът за това било негово разпореждане партиите да останат само с един застъпник, а останалите да напуснат изборното помещение, тъй като са нарушили Изборния кодекс, пише БНТ.

Още: Първи данни: Кой колко депутати получава в 51-ия парламент? (СНИМКИ)

Сигнал за изборни нарушения получи Actualno.com от кандидат за народен представител от Пазарджик. По думите му на редица места в населените места от областта е имало опити за агитация на една определена политическа сила ("ДПС-Ново начало"). Агитацията се случвала и включително с раздаване на образци бюлетини, където е отбелязан номерът на въпросната политическа формация.

До Районната избирателна комисия в Благоевград пък е достигнала любопитна жалба - представители на политическа партия се оплакаха, че параваните в няколко секции в общините Сатовча и Гърмен са прекалено високи, съобщи БНТ. След извършената проверка на РИК е установено, че те отговарят на изискванията, уточнява обществената телевизия. "В община Гърмен и община Сатовча параваните са много високи и всъщност избирателите не могат да виждат какво, т.е. представителите на партиите не могат да виждат какво правят избирателите. Това е жалбата, че не може да се види какво се случва зад паравана", уведоми председателтя на РИК - Благоевград Мартин Бусаров. Той добави, че подалите жалбата "явно ги притеснява какво се случва зад паравана".

Още: Първи екзитполове: 8 или 9 партии в парламента, ГЕРБ убедително първи (ГРАФИКА)

Шапки и флексове

Агитация в една от изборните секции в емблематичното плевенско село Буковлък. Кандидат на "ДПС - Ново начало", заедно със свои съмишленици, носи шапки на партията, от която е издигнат. От сутринта няколко души обикалят и твърдят, че са на място, за да следят дали ще има нарушения в изборния ден, носейки шапки с лого на политически партии, предаде NOVA.

"Забравил съм да я сваля шапката", обяснява един от мъжете. "Лидерът на партията, на която е шапката, е мой братовчед и гласувам за него. Шапката да я махам ли", попита друг в секциите.

Селото стана известно с това, че на предишните избори хора показваха на гласоподавателите какво и къде трябва да натиснат върху машината за гласуване.

Следете НА ЖИВО: Първи резултати от предсрочните избори.

На този фон врата на секционна избирателна комисия в Пловдив беше рязана с флекс машина в началото на изборния ден. Оказало се, че след като вчера заключили, тази сутрин вратата не могла да бъде отворена. Секцията отвори врати с половин час по-късно от официалния старт на изборния ден. В останалата част от секциите на територията на Пловдив изборният ден е започнал и протича нормално.

Агитация от Бурса

Междувременно любопитна агитация в Турция беляза деня в Бурса - местна медия публикува в събота видеообръщение на кмета на града Мустафа Бозбей, който открито подкрепи "Алианс за права и свободи" и посочи номера на бюлетината за партията на Ахмед Доган.

"Предстои много важен избор в България, призовавам всички български изселници, които живеят в Бурса и притежават двойно гражданство, да гласуват. Гласувайте за партия "Алианс за права и свободи". В този ред на мисли идете и убеждавайте вашите съседи и познати да гласуват за тази партия. Аз, като кмет на Бурса, Ви моля да го направите. И вярвам на Вас, че ще отидете до урните и ще подкрепите", казва той, цитиран от OFFNews.

Бурса е с население от над 3 млн. души и градът с най-много избирателни секции в Турция, заедно с Истанбул.

Агресия срещу екип на bTV

И още разкази от изборния ден - екип на телевизия bTV се оплака от нападение в квартал "Република" в Хасково. Става въпрос за ромския квартал. Според репортера на телевизията Мария Георгиева оператор е бил бит. "Не разбрахме кое подразни хората на улицата", добави тя.

И още една проява на агресия срещу журналист. Селски кмет заплаши журналистка в изборна секция с думите: "Ти много внимавай.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес