Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СДС с крачка напред в преговорите с "Демократична България" за евровота

15 март 2019, 18:05 часа • 1098 прочитания

Националният съвет на СДС даде мандат на председателя и ръководството за продължаване на преговорите за сключване на коалиционно споразумение с „Демократична България“. Това съобщиха от пресцентъра на партията след проведения днес национален съвет.

От СДС застават обаче зад някои конкретни параметри относно преговорите. Сините искат обединяване около обща позиция, че "основната цел на демократичната общност е промяна на порочния и неефективен управленски модел" От партията ще настояват за обща позиция и за приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишаване стандарта на живот, силна структурна, регионална и кохезионна политика. Както и противопоставяне на идеята за Европа на различни скорости, против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи под заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа".

От СДС посочват, че избраният /те/ кандидат/и/ и техните партии от коалицията трябва да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си. "За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него".

Партията иска също така в наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е: КП „Демократична България – СДС“.

"Подреждането на листата за евроизборите да стане по най-демократичния начин, а именно - чрез отворени вътрешни избори. Ако това не се приеме, на СДС да се даде между първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент.

Националният съвет очаква отговорите на поставените към "Демократична България" въпроси до 22 март 2019 г.

Националният съвет на СДС дава мандат на председателя и ръководствотода проведат преговори с другите български партии-членки на ЕНП във връзка с Европейски избори 2019 г., посочват от партията, като подчертават, че ръководството отново ще се събере на извънредно заседание на 23 март в град Ловеч.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес