Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СДС не се отказва от Реформаторския блок, подава ръка на ДСБ

10 октомври 2017, 13:35 часа • 1912 прочитания

С оглед на ситуацията в държавата смятаме, че традиционните десни сили извън парламента трябва да започнем обединение на принципна основа. Подаваме ръка на партиите от консервативно-патриотичния сектор. Ще поканим на разговори колегите от Демократи за силна България (ДСБ). Това не означава, че загърбваме Реформаторския блок, а обединението трябва да е на по-широк фронт.

Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски на пресконференция на "Раковска" 134, предаде репортер на Actualno.com.

По думите му обаче Реформаторският блок не е изпълнил своята задача да разгърне обединението на 300 000 избиратели. Бившият министър на икономиката в кабинета "Борисов" 2 каза, че СДС в момента е опозиция на сегашното управление и има критики към политиките на Обединени патриоти, без да навлиза в конкретика.

На въпрос на Actualno.com с кои други партии СДС ще търси обединение, Лукарски посочи, че от партията са се съсредоточили върху идейна основа в спектъра "Консервативно-патриотичен". По думите му има доста политици, които изповядват доста по-либерални виждания. Той все пак не отрече възможност за по-широко обединение на един по-късен етап с такива партии. Лукарски подчерта, че дясното не е отречена идеология и в световен мащаб продължава разделението "Дясно-център-ляво".

Той каза, че СДС общува активно с колегите си от "Движение България на гражданите" (ДБГ) в рамките на Реформаторския блок. Лукарски все пак не пожела да коментира дали на този етап СДС ще води преговори с партията на Христо Иванов, "Да, България".

Консултативният съвет при президента

СДС определиха КСНС при президента Румен Радев като "безпрецедентен провал". "Приемаме, че много са причините да се провали този КСНС и партиите не са го направили нарочно. Провалът му обаче ясно показва, че антикорупционното законодателство и темата за борбата с корупцията е по-скоро медийна", заяви Лукарски.

Той подчерта, че двата законопроекта за антикорупция (на ГЕРБ и БСП - бел. ред.) са еднакво близки и еднакво отдалечени от същината. Ние се опитвахме да инициираме такъв дебат по-рано, но тогава поведението на колегите от ГЕРБ беше пасивно, припомни Лукарски.

Ситуацията около "Емко"

Божидар Лукарски посочи, че материята около оръжейния комплекс на страната е сложна и поради тази причина не желае да прави широки тълкувания. Все пак лидерът на СДС отбеляза, че в оръжейния бизнес трябва да има спокойствие.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес