Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сдружението "Цар Борис III" официално е заличено от Централния регистър на РСМ

04 април 2023, 15:09 часа • 962 прочитания

Българският културен център и сдружение "Цар Борис III" в Охрид е заличен от Централния регистър на РС Македония след решение на Министерството на правосъдието и полученото отрицателно становище от Комисията за употреба на имената на исторически личности, предаде БГНЕС.

Същата процедура по Закона за сдруженията и фондациите беше проведена преди това по отношение на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля.

Това е резултат от гласуваната единодушно в парламента промяна в Закона за сдруженията и фондациите, която забрани със задна дата създаването на организации, които с наименованието, програмата, целите и дейността си „подбуждат и призовават към агресия, към национална, расова, религиозна омраза или друга нетърпимост, нетолерантност, геноцид, изтребление, разпространение и подпомагане, поощряване и одобряване на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх спрямо гражданите на страната“, както се твърди в официалната анотация към забраната.

В нея се казва още, че сдруженията имат три месеца да сменят имената си.

ОЩЕ: Защо не сме осигурили българско влияние в Северна Македония? Какво чакаме? Петър Колев в "Отговорите" (ВИДЕО)

БГНЕС припомня, че на 30 март министърът на правосъдието Кренар Лога подписа решение за закриване на Българския клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Репортерът на БГНЕС от Скопие подчертава, че новината за заличаването на Българския клуб от Охрид първо е обявена от проруската и просръбска крайно лява формация „Левица“.

Точно тази формация на 6 октомври миналата година официално поиска закриването от страна на Прокуратурата в Охрид на Културния клуб „Цар Борис Трети“.

Агенция БГНЕС припомня, че срещу клуба имаше стрелба с огнестрелно оръжие, по чудо нямаше пострадали. До момента няма информация, че извършителите се издирват.

Българският държавен глава реагира бурно на ходовете срещу българските клубове и обяви жалби до международни съдилища, както и заяви, че ще бъде уведомена Европейската комисия. Българската оценка е, че това е израз на безсилие и паника от македонска страна.

На 19 януари 2023 г. в Охрид жестоко бе пребит секретарят на Българския клуб "Цар Борис III" Християн Пендиков.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес