Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сандов: Не е осигурено нужното мнозинство за правителство на този етап

08 юли 2022, 09:09 часа • 921 прочитания

Нямам информация на този етап да са осигурени 121 души като гарантирана подкрепа за реализирането на мандата. Това каза вицепремиерът в оставка Борислав Сандов от „Демократична България” в ефира на Нова телевизия. "Може Асен Василев да има скрити козове, които да разберем по-късно днес", добави той.

Попитан говорено ли е с него за е министър в следващия кабинет, той отговори, че е говорено, но в малката коалиция – с „Демократична България“.

„Много е важно тази есен да има работещ парламент, защото има външни заплахи за България, които изискват отговорността да бъде поемана не от служебно правителство, а от редовно, подкрепено от парламента“, заяви Сандов.

Той обясни, че е рано да се спекулира за третия мандат преди да мине връчването на първите два, защото ГЕРБ, въпреки че са заявили, че ще върнат веднага мандата, могат и да не го направят. „Мисля, че и президента още не е взел решение, ако се стигне до трети мандат, на кого да го даде“, каза той.

Неговата преценка е, че трябва да се направи мандат, но за това е нужно да се върне ИТН на масата за преговорите. "Говоря за онези депутати на ИТН, които са склонни на диалог, защото има няколко човека от тях, които просто не са способни на диалог, включително Тошко Йорданов", каза Сандов.

По думите му има риск до няколко месеца да се озовем в световна продоволсвена криза, и нова вълна на миграция. Заради климатични промени имало провалени реколти в Китай.

ОЩЕ: Асен Василев: Все още нямаме 121 гласа, без мнозинство не внасяме проектокабинет

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес