Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сачева обвини майките от "Системата ни убива", че са деструктивни

02 август 2020, 14:07 часа • 4154 прочитания

Социалният министър Деница Сачева обвини протестиращите в "деструктивно" поведение и "тежка злоупотреба" с каузата на хората с увреждания.

Тя посочи това на извънреден брифинг, на който обяснява какво прави правителството за хората с увреждания. Събитието не беше планирано и бе обявено, след като майките от "Системата ни убива" заеха централна роля в протестите с белия си бус, обграден снощи от полиция пред Софийския университет.

"Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания", обяви Сачева. "Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън протест, защото това са политически провокации и тежки злоупотреби с каузата на хората с увреждания", заяви министърът.

На брифинга присъстваха още представители на казионните организации на хора с увреждания. След като Сачева съобщи порой от числа, които трябва да покажат какво прави ГЕРБ за тази група българи, хората от другите организации обясняват какви са приоритетните проблеми за решаване.

Наред с изброяване на проблеми за решаване, Васил Долапчиев от Съюза на слепите използва случая и да благодари на правителството за подкрепата, като цитира три примера за това - подкрепа по схемата 60/40, 300 000 лв. за технически средства и два асансьора, които ще бъдат монтирани в сграда на съюза в столичния кв. "Люлин".

Николай Нинов от съюза на глухите посочи, че протестите настройват хора срещу хора. "Този хаос, който се създава в момента, ще продължава да расте и ще прелее, като ще създаде много негативна ситуация в България. Това ще пречи на всички, които живеем в България", коментира той.

Нинов изброи спешните задачи в областта на хората с увреждания - законодателство, включително и закон за жестомимичния език. Като постижение той посочи, че от тази година има жестов превод в новините и брифингите на Министерския съвет. Искаме ефективна работа и конструктивен диалог, с протестни акции и оставки не ни чака нищо добро, коментира председателят на съюза на глухите.

Още: "Излезе запис на Сачева, в който обвинява ГЕРБ в рекет (ВИДЕО)"

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес