Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С обвинения към Главчев: Президентът връчи мандат на премиера Горица Грънчарова-Кожарева (СНИМКИ)

09 август 2024, 10:50 часа • 7842 прочитания

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на служебно правителство на следващия служебен премиер в лицето на Горица Грънчарова-Кожарева. Той посочи и датата на новите предсрочни парламентарни избори - 20 октомври.

"Конституцията не определя ясен срок, но предвид на създалата се обстановка считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Благодаря, че приехте тази важна и отговорна задача, но и да ви уверя, че в нейното изпълнение ще разчитате само на себе си. Натрупаният ви богат административен опит ще ви помогне в това начинание", обърна се държавният глава към следващия премиер на страната.

Той насърчи Грънчарова-Кожарева да представи структура и състав на кабинет до 19 август, с оглед спазването на сроковете за провеждането на новите избори.

Още: Коя е Горица Грънчарова-Кожарева, посочена от президента за служебен премиер?

От своя страна тя прие мандата и обеща да състави кабинет с ясното чувство за отговорност: "Този кабинет ще гарантира нормалното функциониране на държавата до съставяне на редовно правителство. Основната ни отговорност ще е провеждането на честни и прозрачни избори", подчерта тя.

Снимка: БГНЕС

Критика към Главчев

Освен това Румен Радев благодари на досегашния служебен премиер Димитър Главчев за постигнатите резултати и най-вече за това, че е поел отговорност да поеме длъжността, след като всички отказаха при първия опит. "Знаете, че при съставянето на служебен кабинет винаги съм се стремял премиерът да е равноотдалечена и да не е ярка политическа фигура. Отказът на всички от без това късия списък на практика ме остави без избор и затова остана Главчев", припомни президентът и отправи остри критики:

Още: Извънредно: Главчев се отказа да е пак премиер, Радев избра друг (СНИМКИ)

"През изминалите месеци около неговият кабинет се натрупа напрежение, поради съмнения за политическа употреба на властта. Винаги съм считал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят и без това изостранета политическа ситуация, а не да я доизострят. Наистина кабинетът на Главчев трудно би постигнал тази цел, особено на фона на изостранета нова политическа кампания на едни оспорвани избори. Поздравявам го, че сам осъзна реалността и предприе тази стъпка", завърши Радев.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес