Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С чужда пита помен правят*

13 октомври 2024, 09:33 часа • 946 прочитания

Продължават анализатори и политици да плашат, че държавата няма пари. Призовават за замразяване на разходите за заплати и пенсии. Внушават, че трябва да се режат разходи за здравеопазване и образование, за да издържи бюджетът. В предизборната си обиколка ГЕРБ дори плашат кметовете - “не разкопавайте, че няма да има пари”, а междувременно обещават безплатно саниране на цялата държава.

Каква е реалната ситуация?

756 жилищни блока в цялата страна имат осигурено изцяло безплатно саниране вече. Това стана още в края на миналата година с пари по Плана за възстановяване и устойчивост, осигурени с бюджета на “Продължаваме Промяната - Демократична България”.

Още тогава, в края на 2023 г., кабинетът “Денков” с регионален министър Андрей Цеков обяви класирането на одобрените сгради, за които има предвидени 1,28 млрд. лв.

Изглежда, че ГЕРБ с чужда пита помен правят. И това може би обяснява защо служебният кабинет, доминиран от ГЕРБ, не успя за половин година да подпише договорите със спечелилите проекти - за да има какво да обещават в предизборната си обиколка.

Първите 13 договора за одобрените сгради по време на кабинета “Денков” бяха подписани в началото на април, след това правителството беше развалено, а служебното МРРБ е подписало едва 30-ина нови договора, предимно за малки проекти.

Как всъщност се осигуряват пари за безплатно саниране за гражданите?

ЕС осигурява средства по различни програми за енергийна ефективност, с които може да се санират жилищни сгради. Те не са изчерпани, дори напротив - оставени са недокоснати след края на последния редовен кабинет. България може и трябва да се възползва първо от тези европейски пари, след което да се преценява има ли изобщо нужда да се заделя за саниране от националния бюджет. Причините за тази логика не са само икономически. Всички знаем, че когато се санира с държавни средства, идват схемите за източване, на които сме се нагледали в годините преди 2021 г. При европейските програми обаче, контролът е много строг и кражби не може да има.

Наред с някои добри примери, от времената преди 2021 година помним и редица блокове с лошо изпълнение – мухъл, течащи покриви, отлепени панели и конструкции, изписани и платени „санирани“ мазета. Откраднатите средства за сметка на качеството можеха още тогава да отидат за увеличаване на заплатите и пенсиите, за повече безплатни лекарства, за подкрепа за родителите на ученици, за повече облекчения за младите семейства.

Парите за саниране, осигурени от ПП-ДБ по Плана за възстановяване и устойчивост, може да се разчита на строг контрол на харчовете и качествено изпълнение.

С политиките на ПП-ДБ през последните 3 години България отлепи от дъното и десетки хиляди българи се върнаха от чужбина. Защото тези политики залагат на баланс между инвестициите в хората и инфраструктурата. В крайна сметка целта е младите семейства да изберат да живеят в България.

*При Етап II на ПВУ с 80% финансиране и 20% самоучастие участваха 307 проекта, а парите не са изчерпани. По различни инструменти на ЕС можем да санираме жилищни сгради за още около над 750 млн. лв.

“Прдължаваме Промяната - Демократична България” се явява на изборите с номер 26 в бюлетината.

*Публикацията е съгласно договор, сключен между ПП "Продължаваме промяната" и "Уебграунд Груп" АД, за Парламентарни избори 2024 (27.10.). Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес