Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев: Подписаната на 12 юли 1991 г. Конституция въплъщава модерния конституционализъм

14 юли 2018, 14:15 часа • 2050 прочитания

Тържествено подписаната на 12 юли 1991 г. Конституция на Република България въплъщава най-високите постижения на модерния конституционализъм - закрилата на основните права и правовата държава, разделението на властите, контрола за конституционност. Това заявява президентът Румен Радев в поздравителен адрес, произнесен на Конференцията, посветена на 27-годишнината от приемането на Конституцията на Република България на 13 юли, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Достоен е стремежът на създателите ѝ (на Конституцията - бел. ред.) да съчетаят демократичното начало и конституционните традиции от Търновската конституция, подчертава Радев.

Наложителните „поправки“, произтичащи от непосредственото действие на правото на Европейския съюз, доказаха, че целта да бъдем пълноправна част от модерна Европа преминава през зачитането на националната ни идентичност и гарантирането на върховенството на конституцията.

Погледнато от дистанцията на времето, за скромните си 139 години българският конституционализъм има своите постижения, но и неуспехи. Въпреки това, макар и трудно, конституционното съзнание бе съхранено.

Днес повече от всякога сме призвани да отстояваме демократичната, правова и социална държава, която често е поставяна на изпитание. Убеден съм, че за да постигнем просперитет, трябва заедно да защитаваме справедливостта, да зачитаме правата и свободите на личността, да пазим конституцията си, посочва още президентът. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес