Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев: Българите излизат от хипнозата, инициирам дебат какъв тип управление ни трябва (ВИДЕО)

15 май 2020, 10:15 часа • 7108 прочитания

Ако държавата не се намеси навреме, последствията може да са по-опустошителни от коронавируса. За това предупреди президентът Румен Радев при откриването на дискусията "Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България".

"Българите излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроса какво действително се случи, защо събитията се развиха по този начин", убеден е президентът. По думите му, въпросите са какви ще са последствията, как ще влияят на живота ни и как трябва да се продължават всички взети мерки.

Радев обаче уточни – неговата цел е да се инициира дебат не просто за последствията от COVID-19, а какво ни е необходимо като системи и реформи, какъв тип управление е необходим. За това обаче щяло да се говори на следващата дискусия, през юни.

Според Радев, като тема на днешната дискусия, има три условия за ефективност на мерките срещу коронавируса. Първо, да са навреме. Второ – достъпност. Трето – безвъзмездност. Не колко си дал, а къде, как и защо си дал всеки лев, обобщи държавният глава.

Ако не успеем да овладеем тенденцията на неравенството, рискуваме дълбоки разломи, ескалираща престъпност, предупреди Радев. Затова и, според него, е важно да има споделен опит с Европа – защото сме отворена икономика и когато закъсняваме с мерките, рискуваме – повишаване на емиграцията, нов демографски срив.

Като положително, президентът посочи обединението в обществото. Той благодари на всички, показали здрав разум.

В тона на Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че трябва да спазваме тези мерки, които са разумни. Нямало обаче "елементарна програма" стъпка по стъпка какво ще се случва - и в здравен аспект, и икономически. Затова тя поиска Икономически щаб от правителството. Йотова заяви, че съветът към икономическия министър Емил Караниколов не се бил събирал от септември миналата година, както и че било достатъчно да се видят стенограмите от заседанията на Министерския съвет и да се види как няма защита с аргументи на важни предложения.

"Опасността не е отминалата, трябват много по-отговорни решения", каза Йотова и добави, че "едва ли ще се справим" системно при завръщане на пандемията. "Все още имаме един зам.-здравен министър (бел. ред. - Жени Начева), който препоръча да се затворят общинските болници - къде щяхме да сме днес", попита вицепрезидентът. И защити позиция на БСП - да се наложи "пределна цена" на определени продукти!

Йотова поиска пълна отчетност за харченето на пари заради COVID-19 от държавата.

Още: "Йордан Цонев извади на светло отдавна ясното - че може да има коалиция между ГЕРБ и ДПС"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес