Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Робева поиска оставката на Бъчварова с думите: "Нали е толкова духовна?!"

22 май 2016, 19:01 часа • 2762 прочитания

"Предлагам на министър Бъчварова да покаже, че е искрена и да си подаде оставката. Нали е толкова духовна?! И не само тя!"

Така Нешка Робева отговори в ефира на Нова телевизия на нападките на вицепремиера Румяна Бъчварова, която се обяви "против" Робева да бъде предложена за орден "Стара планина" за заслуги в културата, а трябвало да е за приноса й в спорта.

Стенограмата от правителственото заседание показа, че след гласуване седем министри са били „за“ предложението, а шест – „против“. Също така се оказа, че най-сериозен противник спортистката да бъде предложена за ордена е била вицепремиерът Румяна Бъчварова.

По-късно треньорката по художествена гимнастика обяви, че отказва да приеме отличието и благодари на премиера Борисов. В деня на публикуване на стенограмата пък Бъчварова обясни във Facebook, защо е била против Робева да получи наградата, като напада спортистката затова, че е подкрепяла партията на Бареков "България без цензура".

"Ковачки ( БДЦ б.а.) - Бареков те са все едно. След напускането на АБВ, точно те ( БДЦ б.а.) се оказаха патерицата, която държи ГЕРБ на власт. Излиза, че те са национални спасители и помагат за стабилността", заяви Робева. Тя допълни, че депутатите от парламентарната група на БДЦ са "носители на пошлата политика: и са се превърнали в "национални герои".

"Истинските носители на тази политика са в парламента и Бъчварова е все още министър заради тяхната подкрепа", заяви Робева. Спортистката каза още, че се е чувствала виновна за това, че е била на една сцена с евродепутат Николай Бареков и че не е усетила фалш, но "вече не".

Робева определи за абсолютна лъжа това, че е нарекла Румяна Бъчварова "някоя си социоложка", в което я обвинява и самата тя. Спортистката категорично каза обаче, че не приема Румяна Бъчварова за морален съдник, пише още Topnovini.bg.

"Бойко надскочи себе си, надгражда като политик", каза още Нешка Робева и отрече, че е била канена в ГЕРБ и че ще се присъедини към партията на Борисов.

Actualno.com припомня, че от публикуваната стенограмата на сайта на Министерски съвет става ясно, че на заседанието министърът на културата Вежди Рашидов представя предложение, съставено от инициативен комитет, като по този повод е съставено и предложението за награждаване на Робева с орден „Стара планина” първа степен.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обявява, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област.

С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта”, допълва Бъчварова.

Следва гласуване по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, като „за” се обявяват Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски, а „против" гласуват Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес