Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

РИОСВ - Бургас отстъпи скоростно относно Карадере

16 октомври 2014, 14:25 часа • 21168 прочитания

Директорът на РИОСВ – Бургас Антоний Иванов официално реши да оттегли решението си да няма ОВОС относно инвестиционния проект на фирма „Мадара Юръп” в Карадере.

Като основен мотив Иванов посочва, че теренът, който е предмет на инвестиционното предложение, попада в защитена зона „Камчийска планина”. Интересен факт е, че този мотив е съществувал и при издаване на предишното решение на РИОСВ-Бургас.

Според г-н Иванов сега „не е отчетен в достатъчна степен кумулативният ефект върху компонентите на околната среда, включително върху Защитената зона, свързан с реализацията на инвестиционното предложение”. Иванов казва и, че трябва да има оценка на предвидената в проекта собствена пречиствателна станция. Иска се и „по-детайлен анализ на възможността да бъдат приложени смекчаващи мерки и условия по отношение на въздействията върху местообитанията и видовете” в „Камчийска планина”.

Вчера, пред Actualno.com лидерът на „Зелените” Борислав Сандов подчерта, че ОВОС на проекта трябва да има и че „Зелените” работят по въпроса. Сандов добави и, че МОСВ трябва да издаде заповед за защитена зона по „Натура 2000” в Карадере, защото иначе ще има наказателна процедура от ЕС и съответно глоби.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес