Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ресорната парламентарна комисия не прие бюджета за отбрана

07 юли 2023, 09:53 часа • 1792 прочитания

Ресорната парламентарна комисия не прие бюджета за отбрана за 2023 г. От ДПС и "Възраждане" гласуваха "въздържали се", а "Има такъв народ" бяха "против".

Заложените разходи за отбрана в Бюджет 2023 бяха 3,209 милиарда лева. Постигната е задачата заделените средства да са 2% от БВП - по стандартите на НАТО.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БНТ, обясни пред комисията, че са заложени 33 млн. лв. за попълване на незаети щатове. 19,7% от общия щат в армията не е зает.

Отделно, Тагарев определи като историческо посещението у нас на президента на Украйна Володимир Зеленски. Министърът потвърди, че България ще изпрати военна помощ за Украйна.

"Определено е историческо посещение. Това е символ в нашата история, който ние не осъзнаваме, мисля, но ще бъде осъзнато. Както каза президентът Зеленски, България е от светлата страна на историята", заяви министърът на отбраната, цитиран от БНР.

ОЩЕ: "Всичко, без летателни средства": Зеленски е поискал от България въоръжение и боеприпаси, нужни на украинската армия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес