Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформаторите и "Глас народен" представиха предизборна програма с три основни стълба

18 февруари 2017, 13:35 часа • 1220 прочитания

Намаляване на ДДС, отчетност на прокуратурата и по-високи заплати в образованието, здравеопазването, отбраната и сигурността - това обещават Реформаторите в предизборната си програма.

Помощите за деца да се обвързват с финансовото положение на родителите и с резултатите на децата в училище. А ако не посещават училище, родителите им да полагат обществено полезен труд.

Предизборната програма на Реформаторския блок и "Глас народен" съдържа три основни стълба. Тя бе представена на пресконференция в столицата от бившите министри Петър Москов, Бождар Лукарски и Николай Ненчев, както и от Димитър Делчев, Антони Тренчев и Венци Мицов.

Трите основни стълба са:

1. Силна държава в секторите, които формират качеството на публичната среда - сигурност, образование, здравеопазване, законност, инфраструктура.

2. Гарантиране икономическата свобода на индивида - защита на предприемачеството, собствеността, защита от административен произвол.

3. Формиране на модерен патриотичен идеал.

Лукарски разгърна идеите на втория стълб:

- запазване на данъчната система, в т.ч. плоския данък, и противопоставяне на всички идеи за повишаване на данъците;

- противопоставяне на идеята за уеднаквяване на данъците в ЕС;

- ясна уредба на такса смет;

- политики с акцент малък и среден бизнес (напр. намаляване на бюрокрацията);

- замяна на разрешителните режими с уведомителни режими и въвеждането на нов разрешителен режим при отмяна на два стари;

- отпадане на задължението гражданите да подават документи, които могат да се изискат по служебен път;

- отмяна задължението работодателят да плаща за първите три работни дни при временна нетрудоспособност на служител;

- намал на ДДС до 18%;

- изпреварващо повишаване на заплатите в образованието, здравеопазването, националната сигурност и отбраната при стабилен годишен икономически ръст от 3%;

- приемане на Закон за фалит на физически лица.

"Няма да видите нашата политическа сила да влезе в този пазар на наддаване на кухи обещания. Проследих обещания за пенсии до към 1000 лева, след това престана да ми бъде интересно. Ще видите прагматични и реални предложения", заяви на пресконференцията Москов.

Според него програмата е дясна, консервативна и отстояваща традиционните национални ценности, базирана на реален управленски опит и затова - фокусирана и прагматична, смята Москов. По думите му коалицията предлага развитие, осъвременяване и надграждане на започнатите от политическата ни сила политики.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес