Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разбраха се: Председателят на 49-ото Народно събрание ще е от ГЕРБ

18 април 2023, 16:19 часа • 11677 прочитания

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" са се договорили Росен Желязков да бъде председател на 49-ото Народно събрание. Това съобщи председатялят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

Миналата седмица от ПП-ДБ предложиха председателят да бъде избиран на ротационен принцип. От партията на Бойко Борисов са се съгласили, но смяната ще се случи след три месеца. Атанасова обяви още, че ПП-ДБ ще посочат кой да заеме мястото на председател на парламентарната комисия по правни въпроси.

"Най-важна е държавата ни и апелираме този конструктивен тон и диалог да продължи, така че да се изпълни редовната мисия на всеки парламент да излъчи работещо редовно правителство", каза още Атанасова.

На разговорите си, продължили над 5 часа, двете политически сили са се договорили и за законодателната програма на парламента, но и двете страни отричат, че по време на разговорите се коментира общо управление на страната.

Акад. Николай Денков от името на ПП-ДБ подчерта, че не са водени преговори за коалиционно управление и че от коалицията стоят зад решението си да не подкрепят проектокабинет с първия мандат на ГЕРБ.

Коалицията все още няма номинация за председател на Правната комисия, но има "възможни кандидатури".

"По отношение на законопроектите - с предимство са тези, които са свързани с правосъдната реформа, Плана за възстановяване и устойчивост и Еврозона и Шенген", каза той.

Според Денков - ГЕРБ и ПП-ДБ вече имат готовност да внесат заедно промените в Закона за защита от домашното насилие, от който "има крещяща нужда", както каза той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес