Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рашков: От какво се страхува Гешев, че да има защита от три места

14 септември 2021, 12:26 часа • 5869 прочитания

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че много би искал парламентът да успее да премести Бюрото за защита на свидетелите към правосъдното министерство, където преди е било и отлично е функционирало. Според него то е било преместено към главния прокурор, защото според него Иван Гешев се страхува и е искал да бъде охраняван.

"Такава порочна структура досега не сме имали. Един представител, макар и на ръководно ниво в прокуратурата, да има състав от 150 души с 8-10 млн. лв. годишен бюджет, които за миналата година да нямат нито един включен в защитна програма", коментира той и добави: „Според мен главният прокурор има нещо, което е много смущаващо, по мое мнение, съвсем колегиално го казвам. Страхува ли се толкова много, че да има защита от три места”.

Рашков призова Гешев да бъде инициатор на тази промяна, а не да чака със законови промени да иска да се премести това бюро. 

Рашков не можа да потвърди информацията дали военният от Чешнегирово е бил застрелян или се е самоубил. Новите данни станаха ясни след ексхумация на тялото.

Силовият министър каза още, че дали ще има необходимост армията да се включи в охраната на границата зависи от нивото на мигрантския натиск.

"Зависи накъде ще се позволи да се насочат тези колони от афганистанци, които бягат от своята родина", коментира той и добави, че предстои да започне ремонтът на оградното съоръжение по границата с Турция, но преди това трябва да влезе в сила актуализацията на бюджета.

По отношение на предстоящите избори, Рашков каза че трябва да има акции срещу купения и криминалния вот, но препоръча те да не са в последните дни, а да започнат още отсега.

От думите му стана ясно още, че над 37 000 са произшествията, на които пожарникарите са се отзовали за първите 8 месеца на тази година.

„На всеки 10 минути сте получавали сигнал за инцидент и сте тръгвали незабавно“, посочи вътрешният министър по време на приветствието си пред тях по случай професионалния им празник.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес