Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рая Назарян разреши сваляне на имунитета на Ибрямов, от НС разкриха неволно името на далия подкуп

03 октомври 2024, 22:39 часа • 2339 прочитания

В 17:53 часа в деловодството на Народното събрание е получено искане от и. ф. главен прокурор на основание чл. 70 от Конституцията на Република България до председателя на парламента Рая Назарян относно разрешение за привличане като обвиняем и задържане на народния представител Джейхан Ибрямов, съобщиха от НС.

Още: Повдигат обвинения на Джейхан Ибрямов, задържането му е удължено до 72 часа

Въз основа на задълженията си по Конституцията на Република България и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, председателят на Народното събрание разрешава свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов. Това става ясно от пресцентъра на парламента. 

Искането от главния прокурор е заведено в деловодството на Народното събрание и всички народни представители могат да се запознаят с него.

Още: Жената на Джейхан Ибрямов обяви гладна стачка, докато го освободят (ВИДЕО)

В прессъобщението на Народното събрание се описва и самото престъпление, което Ибрямов е извършил според прокуратурата. "В периода от 25 септември до 2 октомври в София поискал и приел дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната, във връзка със службата им", се казва в искането на Софийската градска прокуратура.

Още: След гласуване в ЦИК: Окончателно снеха имунитета на Джейхан Ибрямов

В документа, разпространен до медиите, имената на мъжа, от който Ибрямов е поискал подкуп, са заличени. Тъй като обаче, документът е текстови, а не под формата на снимка, при копиране имената се виждат.

Тъй като това е информация, защитена по Закона за защита на личните данни, Actualno.com няма да публикува името на мъжа. Според съобщението, причината за искания подкуп е за оказване на влияние върху длъжностни лица от Министерството на отбраната за вземане на решение, свързано със службата им. Половината от парите Ибрямов получил седмица по-късно - на бул. Ген. Тотлебен на паркинга на голяма търговска верига, разкрива прессъобщението.

Още: Експерт: В Европа депутатите нямат нито един, у нас се радват на два имунитета

В искането на прокуратурата се твърди, че престъплението е от общ характер, но с висока степен на обществена опасност, както и че има опасност Ибрямов да извърши престъпление и да повлияе на свидетели по делото.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес