Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев започва консултациите за служебен кабинет

07 август 2024, 19:31 часа • 827 прочитания

Утре в 17:00 ч. каня парламентарните групи за консултации във връзка с назначаването на служебно правителство. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

"Всички преживяваме вторичните трусове от злополучните промени на Конституцията, които имат дори по-разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане. Тези промени се връщат като бумеранг върху техните създатели и това не е най-големият проблем. Проблемът е, че те вече ерозират устоите на парламентаризма и редица важни институции - Народното събрание, БНБ, Сметната палата и Омбудсамана", каза президентът пред журналисти.

Още: "Любопитният въпрос е защо Делян Пеевски се хвърля сега като разярен глиган": Анализ

По думите му все още не е ясен кандидатът за служебен премиер, тъй като някои от тях в момента са в чужбина и добави, че опциите са изключително малко. По думите му Конституцията не задължава кандидата за служебен министър-председател да присъства на тези консултации.

Той отново подчерта, че не е участвал в "заговори" за отстраняване на Рая Назарян от председателя на Народното събрание. "Дори да е имало такъв заговор, за да сложат удобен председател, явно те са забравили, че последната дума в този процес имам аз и никога няма да назнача такъв човек, ако ще да е и Господ, тъй като никога няма да допусна такова омерзителнои отношение към българския парламентаризъм", посочи още държавният глава.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес