Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев със сериозен аванс и при 99,35% обработени протоколи

07 ноември 2016, 20:45 часа • 2954 прочитания

25.5% от вота печели двойката на БСП Румен Радев и Илияна Йотова, а 21.9% от гласовете са за кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев. Това показват данните на ЦИК при 99,35% обработени протоколи след изборите за президент и вицепрезидент на републиката.

Все още една малка част от СИК протоколите в РИК не са обработени, съобщават от Централната избирателна комисия, цитирани от БНТ.

На трето място се нарежда Красимир Каракачанов с 15.0%, Веселин Марешки получава 11.2% от вота, а Пламен Орешарски– 6.5%.

От всички 21 кандидати, най- малко гласове е привлякъл Бисер Миланов - точно 3070 души. 5.56% от пусналите бюлетини са задраскали квадратчето "не подкрепям никого".

Вотът в чужбина все още не е обработен окончателно, но от ЦИК коментираха, че на практика той не може да преобърне резултата. По данни на Външното ни министерство, общият брой на гласувалите български граждани в чужбина е 106 312 души. Гласовете идват от 71 държави. Най-много наши сънародници са гласували в Турция, Великобритания, Испания и САЩ. Относително по-слабо са гласували българите във Франция и Австрия. В Сърбия са подадени 623 гласа.

Активността на вота е рекордна за президентски избори - 45.1 процента са застанали пред урните вчера.

Поглед сега и към резултатите от референдума. Засега той не минава границата, след която става задължителен; все още една съвсем малка част от протоколите са необработени. Активността на референдума е по-ниска от тази на президентските избори и достига 39.42 процента. И в трите въпроса на допитването убедително води отговор "да".

Мажоритарният вот избират 72 процента от пусналите бюлетина.

Задължителното гласуване подкрепят 62 на сто, а намаляването на субсидията на 1 лев на глас е одобрена от 72,1 процента от гласувалите.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес