Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев свиква КСНС заради Русия и състоянието на армията

09 февруари 2022, 14:00 часа • 2294 прочитания

Президентът Румен Радев свиква КСНС заради заплахи за националната сигурност и състоянието на въоръжението сили. Заседанието ще бъде във вторник, 15 февруари, от 14 часа, пише "24 часа".

Парламентарно представените политически сили са получили поканите си от държавния глава, както и членовете на правителството.

Темата е "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки". Очаква се доклад от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

КСНС се свиква след признанието на военния министър Стефан Янев, че струпването на руски войски по границата с Украйна заплашва и нашата национална сигурност. Янев заяви, че действията на Русия повишават несигурността и дават стратегическо предимство на Москва за постигане на своите политически цели. По думите му регионът, в който живеем е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война: "Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и националноотговорно".

Министърът каза още, че американски войници  ще се включат в българската батальонна бойна група. Съвместната охрана на българското небе с изтребители на Испания вече започна.

Русия подсилва войските си по границата с Украйна, което предизвиква ответни действия от НАТО. Властите в Украйна предпочитат да залагат на дипломатически ходове.

Предишното заседание на КСНС беше на 10 януари. То продължи 5 часа и беше посветено на българската позиция спрямо РС Македония.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес