Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев поздрави Пендаровски за националния празник на Северна Македония

02 август 2022, 16:19 часа • 2517 прочитания

 

Президентът Румен Радев изпрати днес поздравително писмо и проведе телефонен разговор със своя колега президента Стево Пендаровски по случай Националния празник на Република Северна Македония – 2 август.  Отбелязването на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. заема важно място в общата ни история и е само един от примерите на богатото духовно и културно-историческо наследство, което свързва тясно нашите две държави и техните граждани, заяви Румен Радев.
 
Президентът Радев посочи, че общата ни история трябва да се превърне в реален фактор за сближение между България и Република Северна Македония и държавниците и от двете страни следва да дадат своя принос за това. Заявените амбиции за общо бъдеще в Обединена Европа трябва да водят към реалното изграждане и задълбочаване на добросъседските отношения в интерес на гражданите, което те очакват, подчерта още Румен Радев.

Президентът Румен Радев е изпратил днес поздравително писмо и е провел телефонен разговор със своя колега от Северна Македония - Стево Пендаровски. Поводът е националният празник на Република Северна Македония – 2 август. 

"Отбелязването на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. заема важно място в общата ни история и е само един от примерите на богатото духовно и културно-историческо наследство, което свързва тясно нашите две държави и техните граждани", заяви Румен Радев.

Президентът на България посочи, че общата ни история трябва да се превърне в реален фактор за сближаване между София и Скопие и държавниците от двете страни следва да дадат своя принос за това.

"Заявените амбиции за общо бъдеще в Обединена Европа трябва да водят към реалното изграждане и задълбочаване на добросъседските отношения в интерес на гражданите, което те очакват", подчерта още Румен Радев.

Припомняме, че през юни българският парламент взе историческо решение да вдигне ветото над Северна Македония за начало на преговорите за еврочленството на Скопие. През миналия месец и северномакедонските депутати гласуваха "за" т.нар. френско предложение.

 

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес