Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев отряза ГЕРБ, не иска да се занимава с райониране

15 юни 2017, 12:08 часа • 4538 прочитания

Президентът Румен Радев е категорично против това той да решава кои да са избирателните райони при мажоритарен вот. Той обяви това от Варна, където държавният глава е на посещение.

Президентът заяви, че това не влиза в неговите задължения, които са описани в Конституцията. 

Изказването му дойде след предложението на ГЕРБ президентската администрация да определи новите избирателни райони. Това предложение беше обявено още при внасянето на законопроекта в Народното събрание, като пръв председателят на правната комисия в парламента и депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов го коментира. Той обясни, че идеята на ГЕРБ е районирането да бъде извършено от държавна институция, която е равно отдалечена от изпълнителната и законодателната власт, а това е единствено предзидентът.

Междувременно Найден Зеленогорски, вторият човек в партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", обяви пред радио K2, че проблемът на демокрацията в България не е избирателната система, а търговията с гласове. "Трябва да се борим с купения и корпоративния вот, гласуването от чуждо име чрез "мъртвите души" в списъците - в противен случай и чисто нова избирателна система да измислим, нищо няма да се промени", обяви Зеленогорски.

Найден Зеленогорски обяви, че съвмествно с фондация „Конрад Аденауер“ организират кръгла маса следващата сряда (21 юни), на която партиите извън парламента ще дадат начало на широка обществена дискусия за мажоритарната и другите избирателни системи. Надявам се колегите от останлите десни партии да отговорят положително на поканата и да се включат в обсъжданията, защото има реална заплаха за демокрацията в България, каза още той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес