Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев обяви на кого връчва третия мандат

15 януари 2023, 12:20 часа • 12628 прочитания

Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП. Това ще се случи в понеделник в 10:00 часа на „Дондуков“ 2, съобщиха от президентството.

Мандатът можеше да бъде връчен на ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“, „Демократична България“ или „Български възход“. Това ще бъде последният шанс това Народно събрание да излъчи правителство.

До тук се стигна след два неуспешни опита на първите две парламентарни формации. От ГЕРБ-СДС предложиха премиер и състав на кабинет, но те останаха само на хартия, защото първата по численост парламентарна група не успя да събере подкрепа за проекта.

Провали се и вторият опит за съставяне на правителство. От "Продължаваме промяната" върнаха празна папката с втория мандат на президента на 9 януари.

Ако и третият мандат не бъде реализиран успешно, по Конституция държавният глава трябва да насрочи нови парламентарни избори.

По-рано днес Борислав Гуцанов изрази съмнение, че третият мандат ще отиде при БСП заради различията на социалистите с политиките на служебното правителство. Преди дни вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че продължението на политиките на служебното правителство ще е сред основанията при избор на пратията - носител на третия мандат.

От ГЕРБ пък коментираха, че се надяват мандатът да не отива при БСП. Според тях най-голям шанс за правителство има с мандат на "Демократична България".

ОЩЕ: В очакване кой ще получи третия мандат

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес