Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: Искам да успокоя хората, които от мисълта за Путин, не могат да видят България

17 януари 2023, 10:30 часа • 13827 прочитания

Искам да успокоя хората, които от мисълта за Путин, не могат да видят България. Това каза президентът Румен Радев на откриването на кръгла маса на тема „Българската енергетика – Стратегия 2023-2053“ и във връзка с притесненията, че ще доставяме руски газ след  споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ".

Той подчерта, че това споразумение е с Турция, а не с Русия. "Това е споразумение за резервиране на капацитет и за свободен достъп до газопреносната мрежа на нашата съседна страна, а не за покупка на газ. Искам да успокоя тези хора, които са много разтревожени, които от мисълта за Путин не могат да видят България. Тази обсесия заема изродени размери. Става въпрос за договор за капацитет", обясни Радев. 

Припомняме, че на 3 януари "Булгаргаз" подписа споразумение, чрез което получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ". Споразумението се сключва за срок от 13 години. ОЩЕ: "Булгаргаз" вече има достъп до турските терминали за втечнен газ

Президентът смята, че България се превръща в енергиен фактор на Балканите и в ЕС с инициативи, идеи и разработка на конкретни проекти. 

Държавният глава отчете също, че само за няколко месеца се пусна в експлоатация дългоочакваният интерконектор с Гърция. "Въведоха се открити, прозрачни процедури за търгове за втечнен газ, това има вече своето отражение върху цените. Удвои се капацитета на терминала за втечнен газ в Александруполис, дано да стане от началото на следващата година. Има вече договори за диверсификация на ядреното гориво. Даже не един, а два", изброи той. 

В своето слово Радев обърна внимание на приемствеността. "Никога не е късно за единство", смята държавният глава. Според него перспективите в енергетиката са много, но финансите са ограничени. ОЩЕ: Христов: Новата енергийна стратегия предвижда два реактора в "Белене" и два в "Козлодуй"

Радев отбеляза необходимостта от енергийна стратегия, като призна, че тя не е перфектен документ, тъй като и той  има своите забележки към нея.

От своя страна премиерът Гълъб Донев обясни защо служебно правителство предлага енергийна стратегия.

"България не разполага с утвърдена стратегия за развитие на енергетиката. Без стратегически документ, който да дава ясни цели за развитието на сектора, всяко правителство ще напомня на човек в тъмна стая, който търси ключа за осветлението. Ще припомня, че посоката за развитие на енергетиката в България е ясно определена в Закона за енергетиката", отбеляза Донев. 

Той коментира, че предоговарянето на Плана за възстановяване е немислимо без стратегията за енергетиката за следващите 30 години. Стана ясно, че основен приоритет при изготвянето на стратегията е енергийната сигурност, както и страната ни да остане балансьор за региона. ОЩЕ: Въглищните централи може да работят до 2038 г., НС възложи промени в Плана за възстановяване

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес