Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: Да извадим главите си от пясъка и да спрем да се занимаваме с провинциални крамоли

17 октомври 2024, 12:27 часа • 531 прочитания

"Тук сме пред паметната плоча, която признателните хора на Босна и Херцеговина са издигнали в чест на България за това, че първи признаваме независимостта на държавата през 1992 г. Моят въпрос към българските партии и политиците е: къде остана тази България, която първа реагираше на всички важни проблеми в региона, която водеше във вземането на решения, която първа даваше подкрепа?"

Това каза пред български журналисти държавният глава Румен Радев, който е на официално посещение в Босна и Херцеговина. Той бе на среща с председателстващия Денис Бечирович, след което двамата ръководиха пленарните разговори между делегациите на двете държави.

Още: Румен Радев: Стабилността на Босна е от ключово значение за Западните Балкани

"Крайно време е да извадим главите си от пясъка, да спрем да се занимаваме с нашите провинциални крамоли и да се върнем там, където ни е мястото. Босна и Херцеговина гледат на България като един достоен, силен член на НАТО и ЕС и те гледат към нас с надежда да подкрепяме, да водим. Не да реагираме и да следваме общи политики, а ние да ги генерираме на Балканите", подчерта още Радев.

По думите му е крайно време "българските политици да решат своите вътрешно семейни проблеми и да върнат България на картата на Балканите - доказали сме, че можем да инициираме важни процеси".

Още: Защо българите (отново) не се ядосват?

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес