Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работодатели и синдикати настояват за промени в Енергийния борд

17 октомври 2014, 17:10 часа • 15456 прочитания

Свидетели сме на оформяне на силни лобистки групи както в състава на Енергийния борд, така и в състава на тематичните работни групи към него. Това се казва в писмо, изпратено до служебния премиер Георги Близнашки и до неговата заместничка Екатерина Захариева от организациите на работодателите и работниците. То е подписано от ръководителите на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КТ "Подкрепа" и КНСБ.

Според организациите бордът вече е бил използван за легитимация за вече взето решение за увеличаване на цената на електроенергията от 01.10.2014 г. То нито е било обект на дискусия, нито е подлагано на гласуване от членовете на Борда.

"Ние категорично не приемаме подобен модел на работа. Няма да приемем и да бъдем използвани като бутафорен декор за пи-ар операции, внушаващи, че еднолични решения са консенсусни и зад тях стоят представителите на социалните партньори", категорични са работодателите и синдикатите.

Според тях бордът трябва да бъде "конструиран така, че в него да работят организации, които представляват различните обществени интереси и имат необходимия институционален и експертен капацитет". За да се случи това, трябва да участват представителните организации на работодателите и синдикатите, както и организации на потребителите.

Според писмото в структурата трябва да участват и отрасловите/браншови организации на работодатели и на синдикатите от сферата на енергетиката.

Същевременно в Енергийния борд не трябва да участват юридически лица, регистрирани по търговския закон (както и гравитиращи около тях нестопански организации), независимо от дела им в произвоството или в разпределението на електроенергията в България. Тези дружества - производители и електроразпределители се представляват прекрасно от съответните браншови и национални работодателски организации.

 

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес