Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Р. Петков: За всички е ясно, че идеята на тези промени е да бъде сменен ВСС

10 юли 2015, 08:29 часа • 5738 прочитания

В споразумението сме записали, че запазваме правото си по въпроси от особена важност да имаме наша категорична позиция. Не зная защо някой се изненадва от тази наша позиция. Ние първи започнахме дебата за съдебната реформа. Ние направихме широка дискусия с професионалната общност. Всички говорят юнашки за промените без да казват какви точно са те. Това заяви Румен Петков в студиото на bTV.

Според него има неща, които са спорни, "те са изговорени, има принципен въпрос – правим нещо на гърба на съдебната система въпреки магистратурата. Те не мога да осигурят собствените си хора, Димитър Велчев, още един от членовете на комисия (бел. ред. - става въпрос за гласуването в комисия на съдебната реформа, което не мина и при което двама от депутатите на Реформаторите ги нямаше), всички са се вторачили в АБВ, чиято позиция е ясно изразена."

Какво ни дават тези промените в Конституцията, ще доведат до бързо правораздавате, защо решенията на различните инстанции са различни, попита Петков.

Той припомни, че Христо Иванов една година е министър, "но колко пъти е внесъл анализ на забавени дела, нито веднъж? Конституцията ли му пречи, нека да си свърши работата и да тръгнем напред", препоръча още депутатът от АБВ.

Петков призова да се каже ясно вярно ли е, че: "има подписани документи с различни подписи на министъра на правосъдието? Прокуратурата трябва много бързо да провери, защото ако не го направи, тя става уязвима."

Срещу нашите аргументи никой не е казал нищо, срещу идеите на конституционалистите никой не е казал нищо. За всички е ясно, че идеята на тези промени е да бъде сменен Висшия съдебен съвет (ВСС), допълни още Петков и обобщи, че "не сме били свидетели на такъв политически брутализъм, през последните 25 години."

Относно клипът с полицейското насилие депутатът от АБВ коментира, че проверката в МВР и санкциите трябва да бъдат много категорични и много императивни, но трябва да си даваме сметка, че огромна част от служителите са честни хора и са избрали тежка съдба, да служат на другите за сметка на себе си и на семействата си. Нека да не слагаме всички под един похлупак, призова Петков.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес