Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първо интервю на Хекимян по bTV като кандидат-кмет: Разговори "от кухнята" и малко отговори

05 октомври 2023, 17:56 часа • 12595 прочитания

Кандидат-кметът на ГЕРБ и бивш директор "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV Антон Хекимян даде първо интервю за телевизията. То беше в предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова

"Аз в известна степен съм в конфликт на интереси, тъй като допреди 2 седмици Хекимян работеше в bTV и ръководеше публицистиката и спорта. Освен това знам от дългогодишния си опит, че тези, които му симпатизират, ще мислят, че съм прекалено агресивна, а тези, които не му симпатизират, ще казват, че го щадя", с тези думи започна разговора тя.

"Неща от кухнята"

"Не очаквах, че ще се решите да гостувате в bTV, защото с това, което се случи се нанесе репутационна щета на телевизията. Колегите бяха шокирани и още недоумяват. Защото съмненията, че човекът, ръководил публицистиката е бил в неформални отношения с ГЕРБ и с Борисов са абсолютно валидни", продължи с анализа на ситуацията Ризова. Още: Преди местните избори: Терзиев води пред Хекимян

"bTV винаги е бил мой втори дом. Докато съм работил в един от най-добрите нюзруми в България, съм работил със сърце и с ясна мисъл, че не искам да има репутационна щета. Работил съм винаги, за да защитавам доброто име на телевизията. Вие не сте в конфликт на интереси, защото сте изключителен професионалист", отговори Хекимян, след което последва напомняне от водещата, че часове преди той да обяви кандидатурата си двамата са обсъждали редакционната тактика и как ще се проведе предизборната кампания.

Кандидат-кметът отвърна, че вярва, че бившите му колеги в телевизията го разбират. "Аз съм с тях от сутрин до вечер. Те знаят, че не съм ги предал", каза той, на което Ризова отговори с въпрос дали е сигурен. "Сигурен съм", категорично заяви кандидат-кметът.

"Много бързо свихте гнездо"

"Сега казахте, че bTV е вашият дом. Онзи ден казахте, че ГЕРБ е вашето семейство. Много бързо свихте гнездо в друг дом. Ако решите отново да отидете в друго семейство, как ще бъде тълкувано това? Да станете евродепутат, нещо трето предложение. Бързо сменяте един дом с друг", продължи с въпросите си водещата. Още: Къртица на ГЕРБ: Вбесява ме, казва Хекимян. Старо клише или не?

"За да се почувстваш в нечий дом, трябва да те приемат като свой. Със срещите, които направихме видях в очите на хората хъса за победа и приемането. В мое лице ще имат защитник на техния труд. Работата за София дълго време е подлагана на критика, но не може да се отрече, че е направено много", отвърна ѝ Хекимян. 

Откъде дойде номинацията?

"Докато ни ръководехте, мислехте ли за участието си в местните избори? Кога разбрахте, че искате да сте кмет", последва следващата стрела от Ризова.

Той заяви, че периодът, в който вече е знаел, че ще е кандидат-кмет на ГЕРБ и още е бил шеф на новините в bTV, не е бил "месеци или седмици". Той подчерта, че не е лична кандидатура на Бойко Борисов, а на структури на партията му, който го издигнали самостоятелно.

"Кои структури?", попита веднага Ризова.

"Господин Борисов най-правилно и точно може да отговори на въпроса за структурите. Аз не искам да изпадам в детайли от кухните. Сред номинациите на структурите са били и имената на други журналисти", каза Хекимян без да отговори на въпроса. Още: Как се стигна до издигането на Антон Хекимян за кмет на София от ГЕРБ?

Логични въпроси, но без отговори

В следващата част на интервюто водещата зададе конкретни въпроси на кандидат-кмета за проблеми на града, с които софиянци се сблъскват всеки ден.

"Работата за София не трябва да спира", каза Хекимян и опита да прехвърли топката към (не)коалиционните партньори на ГЕРБ от "Продължаваме промяната - Демократична България" с думите, че те опитват да дръпнат спирачката на работата за града.

"Ние не искаме работата за София да спре. Това може да се случи, ако гласоподавателите ни гласуват доверие. Те могат да направят своята преценка какво е свършено за София и какво не. Разходете из София, из кварталите и вижте какво е направено и изградено", заяви той, но без конкретика.

Относно поредния ремонт на ул. "Шишман", той каза, че като кмет "ще иска за всеки ремонт от началото до края да има стандарти и те да се спазват".

"Йорданка Фандъкова все още е кмет на София. Казусът с въпросната улица се повдига неведнъж. Смятам, че с екипа, който стои зад мен, подобни казуси могат да бъдат избегнати. Със сигурност има кусури. Ако се вгледаме във всяка една плочка, може да видим нещо, което няма да ни хареса. Нека погледнем голямата картина", призова той.

На въпрос какво трябва да се направи за проблемите с чистотата в столицата, Хекимян отговори по странен начин - че има какво да се направи за нея, но и за начина, по който софиянци я приемат.

"Нашите идеи са свързани с това да подобрим чистотата и начина, по който софиянци я приемат. Ако ние спазваме стандартите и знаем как трябва да изгледа едно кошче за боклук, кога трябва да бъде почистено, всички тези въпроси ще отпаднат", каза той.

"Ще разчитам на софиянци да се доверят на екипа зад мен. Ще направим всичко възможно, ако се спазват процедурите и получим гаранция, че София ще се чисти още по-добре, този договор да бъде подписан", допълни още кандидат-кметът.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес