Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Българите не искат оставка на кабинета, за 60% скандалите във властта са им важни (СНИМКИ)

13 февруари 2024, 21:13 часа • 2764 прочитания

Скандалите във властта и в "сглобката" са безкрайни и дори застъпващи се, но това очевидно не изморява българите.

Това показват данните на национално представително проучване на "Галъп интернешънъл" за предаването "Референдум" на Българската национална телевизия, излъчено на 13 февруари 2024 г.

Още: Българите нямат идея какви са конституционните промени, ротацията не ги интересува

Според социологческата картина 61% от гражданите скандалите във властта са им важни и ги следят активно. На този фон 21% ги оценяват по-скоро като маловажни. Едва 1/5 от българите или точно 18% не ги следя в достатъчна степен.

Кой да бъде външен министър?

Според участниците в проучването 64% са на мнение, че външният министър трябва да бъде посочен от ГЕРБ-СДС. Тройно по-малко са тези, които предпочитат поста да бъде зает от номинация на "Продължаваме промяната - Демократична България" - 23%. За общо 13% темата не представлява особен интерес:

Още: Повече от половината българи се страхуват от употреба на ядрено оръжие: Проучване

Безалтернативен ли е кабинета?

На фона на редица мнения на анализатори и публични говорители, че кабинетът е безалтернативен, българите действително все пак по-скоро не мислят за оставката на правителството - поне за 41% от респондентите. Приблизително такъв е и процента на тези с обратното мнение - за 34% по-скоро е време за оставка. Общо 24% са тези, които се колебаят.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес