Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Протестна мрежа": 100 дни управление на Борисов, моделът КОЙ пак е на власт

16 февруари 2015, 17:15 часа • 24902 прочитания

След като в петък, 13 февруари, второто правителство на Бойко Борисов представи своя отчет за първите си 100 дни на управление, дойде оценката и на "Протестна мрежа" - организацията, която в публичното пространство е свързвана най-вече с блогъра Асен Генов и Антоанета Цонева. Точно Генов беше човекът, който инциира организацията във Facebook за първия протест срещу кабинета "Орешарски" - заради назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ето какво казва "Протестна мрежа" в своята оценка за дейността на новото правителство:

"След 100 дни правителство на компромиса България продължава да е в плен на същите зависимости, които на 14 юни 2013-та ескалираха до пълна гражданска непоносимост и изведоха гражданското общество на 404 дни протест.

Отказът от реални действия и опитът да бъдат реабилитирани част от виновните за най-срамния период в най-новата ни история са доказателство за зависимостта на новото правителство и принадлежността му към модела КОЙ.

В деня след предсрочните парламентарни избори ние казахме, че моделът КОЙ не е демонтиран и той означава:

- пленени регулатори, които не могат да наложат закона;

- медии с неясна собственост, които се използват за бухалки срещу опонентите и проправителствена пропаганда;

- съдебна система, тежко зависима от политически натиск;

- служби на националната сигурност, парализирани от престъпни мрежи с висока политическа протекция;

- политически партии, функциониращи като корпорации;

- източване на публичен ресурс за купуване на избори, лично обогатяване и умъртвяване на инициативността и конкуренцията.

Днес ние казваме: моделът КОЙ е отново на власт.

Шефът на ДАНС - Писанчев, главният секретар на МВР - Лазаров, шефът на ДАТО - Китов, председателката на СГС - Янева, шефът на БНБ - Искров, шефът на КФН - Мавродиев със своите действия и бездействие са доказали, че нямат място в управлението на държавни институции. Със своите действия и бездействия и дори с мълчаливо съгласие те не са защитили закона като се изправят срещу нерегламентираните дейности, които са им били изискани, налагани или вменявани. Със своите действия и бездействия и дори с мълчаливо съгласие те са нарушили закона и по този начин са ощетили държавата и обществения интерес. Фактът, че те продължават да заемат тези постове и че премиерът открито признава, че се страхува да поиска оставките на отговорните за безобразията в сектора "Сигурност", оставя нашата държава в плен на същите тези зависимости, които ни изведоха на улицата на 14 юни 2013 година.

100-те дни компромисен толеранс изтекоха. Няма реални реформи. Няма реални заявки за демонтирането на модела КОЙ. Няма реални действия за изтръгване на държавата от ръцете на корпоративно-политическата мафия, която гарантира своя властови комфорт именно чрез лостовете на сектора за сигурност."

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес