Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест срещу Каракачанов и правителството заради турските изтребители

31 май 2018, 08:55 часа • 2279 прочитания

Хората не реагират, всичко ненормално ни се струва нормално. Как турски самолети ще ни пазят от руски самолети - да излязат управляващите по улицата и да попитат кого българите смятат за враг? Оставка на цялото правителство. Това заяви лидерът на партия "Възраждане" и бивш общински съветник във Варна Костадин Костадинов на воден от него малоброен протест срещу решението турски изтребители да участват в инициативата Air Policing т.е. за съвместна охрана на въздушното пространство. Споразумението още не е сключено.

Костадинов поиска правителството да бъде разследвано за държавна измяна, защото решението било противоконституционно. Какво да очакваме - след няколко години други армии да влизат да ни охраняват ли, попита той. Костадинов видя като "пълзящ отказ от суверенитет" двустранни военни споразумения в рамките на НАТО. По време на война действията са общи, но в мирно време такова поведение е абсолютен прецедент, смята лидерът на "Възраждане".

"Водейки преговори с друга страна за "защита" на собственото ни въздушно пространство, Министерството на отбраната и лично министър Каракачанов признават собствения си провал и ясно показват, че в момента армията ни не е способна да защити териториалната цялост на страната ни", пише в декларацията на "Възраждане" за протеста.

В края на протеста се стигна до нападки с думи като "предатели" към журналисти заради въпроси по същество по споразумението и препратки към турското робство. Репортер на БНР посочи, че Турция не желае да влезе в споразумението поради технически причини, след аргументи за това кой е исторически враг на България.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес