Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Простиха си: Борисов и Петков са оттеглили съдебните си искове един към друг

15 януари 2024, 16:55 часа • 3052 прочитания

Лидерите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" Бойко Борисов и Кирил Петков са оттеглили съдебните искове един към друг.

Това съобщава в. "Сега", позовавайки се на справки в деловодните регистри.

Припомняме, че за днес бе насрочено поредното заседание по частното наказателно дело, което Петков води срещу Борисов в Софийския районен съд. Съдебния процес обаче е прекратен, след като Петков се е отказал от делото, което бе завел за клевета срещу Борисов в частно наказателно дело. Съпредседателят на ПП настояваше да получи и половин милион лева обезщетение.

Още: Зеленски е провел видео разговор с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков (СНИМКА)

Повод за делото е брифинг на ГЕРБ на 24 август 2022 г., по време на който Борисов обвини кабинета "Петков", че е доставял природен газ за страната чрез дъщерна компания на "Газпром", за да облагодетелства фирми, свързани с "Продължаваме промяната". За клевета Наказателния кодекс предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание. Отделно можеше да бъде присъдено и обезщетение.

По искане на защитата на Петков съдът прие в рамките на частното наказателно дело (в него не прокурорът, а Петков е обвинител) да разгледа частичен граждански иск за 10 000 лв. (от 500 000 лв.).

Снимка: БГНЕС

В обратната посока - още през декември се оказа, че е прекратено и гражданското дело за 26 000 лв., което Бойко Борисов водеше срещу Петков в Софийския градски съд.

Още: Заради обида от Кирил Петков: Съд дава тлъсто обезщетение на Слави Трифонов

Лидерът на ГЕРБ търсеше обезщетение за претърпени неимуществени вреди от изказвания на Петков от август 2022 г., когато той каза: "Борисов знае много добре, че при една работеща съдебна система, той ще трябва да ходи в затвора" и "...за тези осем хиляди лева, които ББР плаща на месец на тази кантора за общо два месеца, те направиха такава новина, че забравихме че става дума за три милиарда, до четири милиарда на година, които Борисов крадеше и това как ние се опитахме да го спрем реално въобще остана настрани", твърдеше тогава Петков в интервю пред NOVA.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес