Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промените в Закона за автомобилните превози забуксуваха

16 юни 2020, 20:13 часа • 3698 прочитания

След повече от три часа дебати депутатите от транспортната комисия прекратиха гледането на второ четене на промените в Закона за автомобилните превози, оставяйки недоизмислени разпоредби и насрочиха за утре извънредно заседание. Сред отложените решения е произнасянето им по предлаганите нови разпоредби за превоза на пътници по автобусни линии при вътрешни превози. Регламентацията и въвеждането на междуобластни транспортни схеми остава за утре. Според проекта, „междуобластната транспортна схема включва автобусните линии, свързващи населени места от две съседни области, с изключение на двата областни центъра и се утвърждава от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията“.

„Проблемите и на превозвачите, и на общините са следствие на бездействие 10 години на администрацията - 10 години няма републиканска транспортна схема, така че да се разбере трябва ли да има линия между София и Кладница. И понеже никой нищо не е направил стигаме до някакви междуобластни (транспортни схеми), които няма да влизат до областните центрове, но ще влизат в селата от областните центрове“, посочи депутатът от БСП Георги Свиленски. „Сега правим кръпки, за да заличим бездействието“, обобщи той.

Идеята е да се направи нова републиканска пътна схема, която да свързва областните центрове и населени места над определен брой население, поясниха вносителите.

„Т.нар. „изчистване“ на републиканската пътна мрежа няма да постигне този ефект, който целите, а ще създаде голямо напрежение“, възразиха от сдружението на общините (НСОРБ), а от КНСБ обърнаха внимание на депутатите, че тези въпроси трябва да бъдат разглеждани в отрасловите съвети с всички засегнати страни, че е важно постигне баланс на различните видове транспорт с различните участници и изразиха недоволство, че не са поканени в работната група по този законопроект.

Бяха изказани опасения, че се прехвърлят проблеми на областните управители и ангажименти от държавата на общините по отношение на субсидирането на превози на определени категории пътници. Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов апелира депутатите още веднъж да помислят за резултата и ефекта, който на пръв поглед малки проблеми могат да предизвикат върху системата на транспорта на общините. Кметове на общини посочиха, че при тях положението е още по-тежко и че ако бъдат допълнително натоварени, има риск да изпаднат в колапс.

Вносителите поясниха, че правителството предлага освен от Държавния бюджет за напред подобни средства да бъдат предвидени и от бюджетите на общините и увериха, че субсидирането от държавата ще бъде запазено. Транспортните синдикати и КНСБ настояха гласуването по този текст също да бъде отложено и настояха за конкретизиране на ангажиментите на държавата и на общините и ясно да се запише как ще се споделя финансовата отговорност.

Ето какво споделиха непосредствено преди дебата участници в днешното заседание, по информация на БГНЕС: Превозваческият бранш очаква да бъдат изменени текстовете в Закона за автомобилните превози, за да може да се изпълнява по-цялостен контрол върху дейността, а и да се прецизират текстовете в закона по отношение на това какво е "обществен превоз на пътници". Въвеждаме термина „икономическа облага“, тъй като до настоящия момент превоз на пътници беше превоз срещу съответното заплащане. Това каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, на влизане в залата за днешното заседание. По думите й, за бранша е важно да може да се упражнява строг контрол и да се залавят превозвачите, които са нерегламентирани.

„Очакваме Наказателният кодекс да бъде изменен, но това няма да се случи сега, защото е от компетенцията на друга комисия“, обясни тя.

Още на 10 януари премиерът Бойко Борисов е обещал на бранша, че ще се работи по създаването на единен контролен орган, за да може да се осъществява цялостен контрол и да не се налага да се ангажират няколко институции. „Създаването на контролния орган ще отнеме малко повече време, отколкото ни се искаше, но в рамките на тази година се надяваме да имаме решение по въпроса и обособена такава институция“, обяви Милтенова. За момента не е ясно на кого ще бъдат делегирани тези функции и дали това звено ще бъде част от ИА „Автомобилна администрация“.

От своя страна изпълнителният директор на Агенцията Бойко Рановски обясни, че с промените, които се правят, ясно се разписват правилата кой превоз е законен и на какви условия трябва да отговарят превозвачите, за да извършват законен превоз. „В момента се променят наказателните разпоредби, принудителните административни мерки се променят, като те са насочени за борба срещу нерегламенвтираните превози. Всеки, който кара без съответния лиценз и разрешително, се счита, че извършва нерегламентиран превоз. Ще се налагат санкции както към водача, така и към превозвача или собственика на превозното средство. Също така ще се спира и автомобилът от движение. Предвидили сме и отнемане на свидетелството за управление за срок от 6 месеца и сваляне на регистрационните табели“, посочи Рановски.

Според него този тип нерегламентирана дейност трябва да бъде криминализирана, тъй като това е дейност, която крие опасност от това в какво техническо състояние е даден автомобил или автобус, както и дали водачът е правоспособен и дали е в състояние да извършва тази дейност. „От сутринта, на КПП Русе имаме три микробуса, които са спрени от движение. Лицата са извършвали нерегламентиран превоз в посока Европа. Пътниците са си признали за плащането и благодарение на това са ги заловили“, заяви той.

Председателят на транспортната комисия в парламента Станислав Иванов потвърди позицията на законодателната власт, че продължава да се бори срещу сивия сектор, в който попада нерегламентираният превоз.

„Нашата позиция остава. В Наказателния кодекс са регламентирани проблемите, свързани със сивия сектор. Промяна по отношение на нерегламентираните превози няма, в НК са, предстои да бъдат гледани и да бъдат обсъдени в парламента. Борбата със сивия сектор е водеща за нас и трябва да се случи. Това не означава инкриминиране на споделеното пътуване. То е такова когато хората си споделят разхода, а когато е с цел облага, вече се търсят виновните лица по НК, защото те нямат лицензи и застраховка на местата. Това е сивият сектор“, подчерта Иванов.

Председателят на Съюз „Такси“ Кирил Ризов, добави, че усилията на законодателя, в частност на таксиметровата дейност, са в правилната посока, но въпреки това са недостатъчни .„Таксиметровата дейност е регламентирана, но тя се извършва и нерегламентирано. Мерките - дори и в този закон - са недостатъчни. Необходимо е тази комисия, заедно с комисиите по правни въпроси и бюджет и финанси да довъведат мерки в НК, за да бъде озаптена тази дейност“, категоричен е Ризов.

По думите му, нерегламентираната дейност понякога достига до 50%, като за това вина има действащото в момента законодателство. Ризов обясни и каква е разликата между регламентирания и нерегламентирания превоз по отношение на таксиметровия превоз.„Разликата е в това, че в регламентираната дейност се плаща в 30 направления, а другите в 15. Това позволява на нарушителите да предлагат услуга на по-ниска цена, в което се крие и разковничето на проблема. Трябва да се махне нелегалната дейност, която дублира легалната“, поиска Ризов и уточни, че 23 000 жълти автомобила са регистрирани, а те се използват от над 30 000 регистрираните водачи.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес