Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата разглежда документите за имунитета на Кирил Петков

29 юни 2023, 15:54 часа • 1435 прочитания

В Софийската районна прокуратура са пристигнали документите, с които съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков се отказва от имунитета си. Информацията е на прокуратурата, цитирана от БТА. Предстои наблюдаващият прокурор да прецени какви действия ще предприеме.

На 6 юни Софийската районна прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от парламента имунитета на Кирил Петков. Предложението бе изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство.

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че Петков отговаря на условията за избиране на народни представители, посочиха тогава от държавното обвинение.

ОЩЕ: Кирил Петков пред "Политико": Не знаехме, че битката с корупцията ще е директна борба с Москва

На 16 декември 2021 г. районният прокурор на София Невена Зартова заяви пред медиите, че институцията отказва да образува досъдебно производство по казуса с двойното гражданство на Петков.

Документите по казуса са били изпратени в Софийската районна прокуратура от Специализираната прокуратура, а районните прокурори са на мнение, че Петков е отразил невярна информация в декларацията си за гражданство. Тя обаче имала единствено заявителски и уведомителен характер и била без доказателствена стойност, обясни тогава Зартова.

Проверката започна в Спецпрокуратурата през август 2021 г., след като бяха подадени няколко сигнала за това, че Петков невярно е декларирал, че няма двойно гражданство, когато е назначаван за служебен министър на икономиката.

Ръководителят на закритата вече Спецпрокуратура Валентина Маджарова тогава коментира, че законовата база е неосъвременена и има нужда от нейното доразвиване. "На всички стана ясно, а и след решението на Конституционния съд, че е налице невярно деклариране, но в тази ситуация и при действащия закон не може да се обуслови наказателна отговорност", посочи тя.

На 21 юни Петков сам се отказа от имунитета си.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес