Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Близнашки: ГРАО са се престарали с невалидните подписи за референдума

16 май 2014, 12:43 часа • 19306 прочитания

Валидните 463 326 подписа съставляват огромно постижение. Това каза проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски” и председател на Инициативния комитет за провеждане на референдум по изборните въпроси.

Той обясни, че става дума за 463 326 подписа, като за невалидни от тях са обявени 108 286, предаде Фокус.

Основният проблем са грешните данни на ЕГН-та 63 296 и грешните данни за постоянен адрес, които са над 22 000.

По думите на Близнашки, що се отнася до обявените за невалидни постоянни адреси, ГРАО са се „престарали”, тъй като според него подписът е валиден тогава, когато има валидни три имена и ЕГН: „Така че тук има едно увлечение и са снети като валидни доста голям брой подписи, което според мен не е коректно от тяхна страна. Но така или иначе, ние ще поставим въпроса да получим достъп до подписката и да получим по-подробна информация за нередностите които са допуснати, като заедно с това настояваме председателят на Народното събрание да изпълни своето задължение по чл. 13, ал. 4 от Закона за пряко участие на гражданите в управлението, където се предвижда, че при установяване на нередности в подписката председателят на Народното събрание уведомява инициативния комитет и определя едномесечен срок за тяхното отстраняване”, каза Близнашки.

Инициативният комитет заседава по повод заключенията на ГРАО.

При 463 326 валидни подписа не можем да говорим за злоупотреби. Ако имаше такива – нямаше да се стигне до непълни ЕГН-та и т.н., заяви Георги Близнашки по повод коментара от страна на Борислав Цеков от Института за модерна политика (ИМП) за възможността от сезиране на прокуратурата след като ГРАО потвърди официално изнесената от ИМП информация. „Това са празни приказки на един човек, който явно се самозабравя. Няма основания за никакви притеснения. Подписката е редовна. Това е последна грижа, важно е да доведем започната инициатива докрай”, подчерта проф. Близнашки.

Той заяви, че от инициативния комитет са готови да създадат организация за отстраняване на допуснатите нередности, включително и за събирането на допълнителни подписи, за да се изпълнят формалните изисквания на закона. „По начало става дума за една напълно валидна подписка. Събраните подписи, обявени за валидни, са огромно количество и смятам, че Народното събрание в крайна сметка трябва да се съобрази с волята на българския народ. Стига да ни дадат тази възможност, ние ще предприемем бързи и енергични мерки за отстраняване на допуснатите нередности, като преди това разбира се трябва да знаем за какво точно става дума”, допълни той.

По повод регистрираните 1082 подписа от починали лица Георги Близнашки каза: „Минаха три месеца, не е изключено да има и смъртни случаи, не изключваме разбира се и възможността за провокация, но ние както всички разбират нямаме възможност да упражняваме контрол върху дадения развой на събитията”.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес