Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът Георги Първанов подкрепи новосформирания Инициативен комитет „35 години от освобождаването на Сергей Антонов“

29 март 2021, 14:51 часа • 2949 прочитания

На среща с председателя на ПП АБВ Румен Петков и проф. Валери Стефанов президентът (2002-2012) Георги Първанов даде подкрепата си за новосформирания Инициативен комитет „35 години от освобождаването на Сергей Антонов“.

Комитетът, който ще обяви своя състав през април, ще търси и ще поставя юридически и морални акценти върху невинността на Сергей Антонов. В негова памет ще се търсят контакти с официални български и италиански институции, за да се припомни липсата на каквато и да е съпричастност на България, несправедливо обвинена за извършеното престъпление срещу папа Йоан Павел II на площад „Свети Петър“ в Рим преди 40 години.

Непосредствените задачи, които Инициативният комитет набелязва на този етап, са свързани с поставяне на паметна плоча на Сергей Антонов в района на Летище София; Именуване на улица в София в негова памет; Преиздаване на книгата за процеса в Рим, написана от адвоката на Антонов – Джузепе Консоло; Срещи и интервюта в Рим с висши представители на Ватикана по темата за невинността на Антонов;

По време на срещата Георги Първанов припомни събития от 2002 година, когато в броя си от 22 май тогава италианският вестник „Кориере дела Сера” публикува интервю с българския президент – „Историк по професия, който винаги е вярвал в реформизма и който е мъж, говорещ ясно”. Журналистът Антонио Ферари влиза остро в разговора с въпроса дали Георги Първанов се надява Папата да освободи България от съмненията.

„Отговарям дипломатично – неясно, но той настоятелно си повтаря въпроса. И тогава с уговорката, че не знам какво ще каже Негово светейшество аз произнасям фразата: „Папата не вярва в т. нар. българска следа”. И продължавам още по-категорично: „България е невинна. Като държавен глава, аз декларирам, че няма никаква следа за съучастие, никаква”.

И все пак за мен най-важното беше, че прозвуча ясната позиция на Светия отец по т. нар. българска следа в покушението от 1981 година. Отзвукът от визитата на Папата в България беше много силен. Не прошка, а оправдание, отхвърляне на обвиненията – така бяха изтълкувани посланията на Негово светейшество от София. „Българската следа е изпратена в архивите”“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес