Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преразглеждат текстове от Закона за личната помощ след среща при Борисов

28 ноември 2018, 20:20 часа • 2790 прочитания

Текстове в Закона за личната помощ ще бъдат преразгледани и ще бъдат гласувани от парламента отново в петък. Това съобщи Вера Иванова – майка на дете с увреждане и един от инициаторите на „Системата ни убива“, след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

„Имаше промени на текстове между първо и второ четене, касаещи Закона за личната помощ. И имаме уверение, че те ще се преразгледат още утре и в петък ще се гласуват наново. С тези 150 млн. лв. проблемът е, че не се разпределят правилно. Надявам се, че след днешната среща се разбра още и че основният проблем са ТЕЛК-овете. Надяваме се много скоро да има основна реформа, която да започне с реформа именно в ТЕЛК“, заяви още Иванова, цитирана от агенция "Фокус".

"Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари за майките на деца с увреждания са сложили на едно място в бюджета, а другите на друго". Това каза и министър-председателят Бойко Борисов след срещата. „Благодаря за срещата, макар че беше доста припряна – от една страна хората с увреждания, от друга синдикатите, работодателите, енергийният бранш. Има и много проблеми от десетилетия в енергетиката, които трябва да се решават, както и проблема с ТЕЛК. Наследени проблеми. Безумните договори, които са сключени за топлоелектрическите централи. Сега се чудим как да ги оправим, а те не могат да се оправят. Три часа това сме говорили“, коментира още Борисов.

„Цялото ми уважение към майките на деца с увреждания. През цялото време съм се отнасял с уважение и те се отнесоха с уважение, защото приеха извинение. Ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания. Вторият ангажимент – социалният министър, заедно с майките, национално представените групи, които са 16 или 17, да ги разпределят правилно, така че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства, които вече надвишават 1,5 млрд. И в един момент от решен проблем, разбрали сме се, днес и вчера става скандал и се налага по нощите да се събираме и да уточняваме, че всъщност това, което сме поели като ангажимент, е свършено“, допълни Борисов и изрази надежда парламентарната група на ГЕРБ в следващите един-два дни да изпълни ангажимента, който премиерът е поел.

„А голямата част сме си я свършили, защото вече парламентът прие преди малко и сложи на едно място, за да са видими тези 150 млн. повече. Оттук-нататък можем да си бъдем и полезни с инерцията и гражданското доверие, които имат тези не уж кресливи жени, тези дами да го наречем. А именно дали парите, които се изливат в ТЕЛК, навсякъде отиват точно до мястото и човека, където трябва, дали няма злоупотреби“, каза още Бойко Борисов.

Промените в Закона за личната помощ ще се въвеждат поетапно, осигурени са достатъчно средства. Това каза и председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Тази година приемаме бюджета на Социалното министерство с над 1,3 млрд. лв. – целият e фокусиран в социалната средства. Заедно с тези 150 млн. лв., част от които ще бъдат гаранция за изпълнение на Закона за личната помощ и част - за Закона за хората с увреждания. Така че ангажимента, който поехме, вече е факт. Днес имахме среща с майките, защото те се притесняваха, че тези пари няма да бъдат достатъчно, за да осигурят изпълнението на Закона за личната помощ, но той ще се въвежда поетапно и пари ще има. Там е важно да се разпишат текстове за начина, по който ще се изпълнява тази помощ“, заяви Стоянова.

Тя посочи, че е важно е да се приемат окончателно на двата закона. „Надявам се след последните уточнения, които коментирахме с майките, Министерски съвет да ги приеме в петък, а следващата седмица парламентът да ги гласува в зала“, заяви още Стоянова.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес