Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на КЗД: В България върлува грипът на омразата

15 януари 2019, 09:00 часа • 2954 прочитания

"В България върлува нов щам на грип и това е грипът на омразата." Това каза председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. Ана Джумалиева във връзка със скандалното изказване на вицепремиера Красимир Карачанов, в което той заяви, че че "циганите са много нагли." Джумалиева съобщи, че до момента има три подадени жалби в Комисията заради думите на Каракачанов срещу ромския етнос. 

В коментар за снимките ѝ с Ачо Йорданов, председателят на хасковското сдружение "Единство", което подаде жалба за дискриминация срещу Каракачанов, Джумалиева заяви, че е напълно нормално да се снима с представител на НПО и дори кадрите са задължителен елемент.

Припомняме, че на 14 януари от ВМРО излязоха с изявление, че имат съмнение за безпристрастността на Комисията за защита от дискриминация заради снимка, на която Ачо Йорданов бил на събитие на КЗД. "Докато НПО-тата пишат жалби и ядат с тях на една маса, циганите продължават да безчинстват", се казва в апела на ВМРО. С това изречение ВМРО иска изслушване на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) пред Комисията по вероизповеданията и правата на човека в Народното събрание. 

Председателят на КЗД припомни в интервю за bTV, че институциите често са критикувани, че не работят достатъчно с гражданското общество и НПО, а в случая, когато това е факт се превръща в проблем. 

От своя страна Милен Михов от ВМРО обяви, че "България е обрасла с НПО-та, които обслужват определени интереси срещу пари, а комисията и тези организации са като скачени съдове." Доц. Джумалиева заяви, че ще потърси правата си в съда заради това изказване.

Организаторът на протеста на ромите от 14 януари Лиляна Ковачева заяви, че е организирала демонстрацията, докато е била в неплатен отпуск, както и че не е член на никоя партия. Ковачева обясни още, че е държавен служител към МОН в център за интеграция на децата от малцинствата.

Тя обърна внимание на факта, че бутането на незаконните постройки е станали в условия на минусови температури, което е в противоречие със закона. Ковачева алармира за два случая на нападения над роми след изказването на вицепремиера.

По думите ѝ извинение от страна на Красимир Каракачанов не изключва това той да подаде оставка.

"Когато обидиш някого, трябва да му се извиниш. Той трябва да подаде оставка, защото подстрекава етническо напрежение и нарушава законите на България", заяви Лиляна Ковачева.

"За мен има значение, че Каракачанов ни нарече нагли. Той хвърля обвинения срещу цялата общност и подадохме жалба заради това. Законите са нарушават на най-високо ниво от политиците", каза още тя.

Според Лиляна Ковачева вицепремиерът подстрекава и размахва етническа карта в ситуация на предизборна кампания.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес