Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предоставят жилищни контейнери на нуждаещите се в Карловско, държавата обяви мерки за възстановяване (ВИДЕО)

07 септември 2022, 14:27 часа • 2308 прочитания

"Кметовете на засегнатите общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на тон опдадък, който в момента е 95 лева на тон. Още днес заповедта ще бъде придвижена", обяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

"Инфраструктурата е общинска собственост, но това не означава, че държавата няма да помогне. В момента ВиК дружеството работи активно на терен с цел да се пусне питейната вода, предстои и опис на щетите на водопроводната мрежа", допълни регионалният министър арх. Иван Шишков.

Това обявиха представители на служебното правителство след края на редовното заседание на кабинета. По време на заседанието присъстваха и областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на гр. Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. Те запознаха правителството с обобщена информация за нанесените от бедствието щети и предоставиха нуждите на региона от подкрепа от страна на държавата.

"Предвиждаме целеви приеми по програми за развитие на селските райони по отношение на засегнатите населени места. С министър Шишков и в комуникация с Европейската комисия ще поискаме връщане на селата в обхвата на оперативните програми", допълни и земеделският министър Явор Гечев.

 

По искане на кмета на община Карлово кабинетът отпусна минерална вода и консервирани храни като помощ за жителите на засегнатите населени места, стана ясно още от думите на вицепремиера Иван Демерджиев. Той подчерта, че предстои обследване на терена на бедствието относно евентуална човешка вина за случилото се в Карловско. На въпрос за това колко точно средства се предвиждат от страна на държавата като подкрепа за засегнатите, Демерджиев увери, че средства има, но все още се очаква и отговор за европейска помощ и едва тогава ще се обобщи точният размер.

"В момента имаме пет села без водоподаване и три села с частично електрозахранване", разказа областният управител на Пловдив Ангел Стоев. От думите му стана ясно, че заради срутени стълбове и повредени тръби на места възстановяването и на тока, и на водата ще бъде затруднено. Стоев подчерта, че има 7 напълно унищожени, около 60 необитаеми и 84 частично повредени къщи и негодни за живот, затова ще бъдат предоставени контейнери, които ще бъдат предоставени на място за нуждаещите се.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес