Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдният министър обеща скоро да внесе предложение за предсрочно освобождаване на Гешев

16 февруари 2022, 11:47 часа • 1914 прочитания

Ще внеса възможно най-скоро предложението си за предсрочно освобождаване на Гешев. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред журналисти в парламента.

По думите й Конституцията предвижда три основания за предсрочното освобождаване на главния прокурор: тежко нарушение на задълженията, системно не изпълнение на задълженията и уронване на престижа на съдебната власт.

"От вчера след обнародването на решението на Конституционния съд в държавен вестник тече тридневният конституционно установен срок за влизането му в сила. Той ще влезе в сила в края на седмицата. От тук насетне възможно най-скоро ще внеса своето предложение в Пленума на ВСС", каза Йорданова, цитирана от БГНЕС.

Правосъдният министър обяви, че Конституцията я задължава при наличие на съответните основания в нея за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, тя да сезира Пленума на ВСС. "Разчитам, че там са професионалисти, които ще изпълнят своите задължения, както обществото очаква от тях", каза още Надежда Йорданова.

"Като министър на правосъдието не мога да подлагам на съмнение това, че съответен държавен орган, няма да приложи закона, какъвто е. Не мога да предполагам и да подхождам с предубеждение", заяви още тя.

Тя заяви, че в случая не се говори за оставка, а за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Министърът на правосъдието се въздържа от коментар по темата с "Барселонагейт".

"Тези документи не са в Министерство на правосъдието. Не мога да коментирам", заяви още Надежда Йорданова.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес