Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството иска секретност на управлението и безконтролно унищожаване на документи

31 август 2019, 09:00 часа • 6102 прочитания

Секретност на управлението, утрояването на сроковете за защита на държавната и служебна тайна, унищожаване на ключови документи по решение на вътрешния министър и шефове на службите. Такива промени в Закона за защита на класифицираната информация прокарва правителството с оправданието, че усъвършенства нормативната уредба. Проектът, разработен с помощта на ДАНС, е пуснат за обсъждане в разгара на лятото. Срокът за становища по него изтече на 22 август. Очаква се да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, веднага след като депутатите приключат с ваканцията си, пише в. "Сега".

С предложенията се развързват ръцете на службите и МВР, както и на цялата администрация на изпълнителната власт, да засекретяват информация извън определените от закона срокове, предупреждават от "Програма достъп до информация" (ПДИ), които са пратили и официално становище по законопроекта.

Така например, информация с гриф "строго секретно", която има 30-годишна защита, ще може да бъде презасекретена още два пъти, т.е. до 90 години. В момента законът допуска само по изключение удвояване на първоначално определения срок за защита.

Според ПДИ това предложение нарушава конституционния принцип, че ограниченията на правото на информация са само изключение. Това е връщане към "вечната" държавна тайна от комунистическото минало и създава опасност да бъдат прикривани от обществото злоупотреби, корупция и престъпления. В демократичното общество правото на достъп до обществена информация винаги трябва да надделява над тайните, свързани с управлението на държавата, което изключва възможността дадена информация никога да не е в обхвата на правото на достъп, напомнят правозащитниците.

Други спорни промени в закона са, че защитата на служебната тайна от 6 месеца става 2 години. Създава се и възможност за засекретяване на цяла папка от хиляди страници само заради един документ в нея. Сега се обособява папка със секретни документи и останалите са публично достъпни. 

Тревожно е и предложението, което развързва ръцете на министъра на вътрешните работи и шефовете на службите за сигурност да въвеждат самостоятелно отделен ред за унищожаване на класифицирани документи, свързани с оперативната и оперативноиздирвателната дейност на службите. Възможността за безконтролно унищожаване на документи е критикувана и от Държавна агенция "Архиви". 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес