Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП искат още днес да върнат мандата на Радев

06 януари 2023, 12:29 часа • 1389 прочитания

Мандатоносителите в лицето на "Продължаваме промяната" са решени още днес (петък, 6 януари) да върнат празната папка с неизпълнен мандат на президента Румен Радев. Представители на партията са установили контакт с президентството и очакват отговор от там дали до края на деня ще могат да проведат среща.

След обявената заявка обаче от пресцентъра на държавния глава разпространиха поканата за среща с ПП - тя ще е на 9 януари (понеделник) от 10:00 часа.

Припомняме, че по-рано днес без дебати Народното събрание отхвърли проектодекларацията за приоритетите и работата на парламента, в която бяха заложени основните цели на ПП, "Демократична България", БСП и "Български възход". Решението беше взето с 63 гласа "за" (49 от ПП и 14 от "Демократична България"), 84 "против" (60 от ГЕРБ и 24 от "Възраждане") и 30 "въздържал се" (5 от ДПС, 18 от БСП и 7 от "Български възход").

"България изостава в своето развитие, в сравнение с друи съседи страни-членки на ЕС, заради натрупани проблеми, забавени реформи, грешния модел на икономика, базираща се на евтина работна ръка", каза кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Николай Денков при представянето на декларацията.

Минути след отхвърлянето на декларацията президентът Румен Радев пък обяви, че възможностите за съставяне на редовно правителство с втория мандат все още не са изчерпани. По думите му стана ясно, че той ще очаква ПП на среща във вторник, а по-късно взе решение в понеделник:

"За мен е важно наистина да не бързаме, а да се изчерпа докрай конституционната процедура по втория мандат. Нека изчакаме все пак до вторник – тогава "Продължаваме промяната" ще дойдат или със състав на проектокабинет, или с празна папка", каза Радев.

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес