Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ изпреварва ГЕРБ-СДС. Първан Симеонов: Новата коалиция има по-голям резерв от Борисов

18 февруари 2023, 19:33 часа • 8880 прочитания

Процент разлика между първите две коалиции в парламента и първо място за новата коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", според което ПП-ДБ взима 27.1 на сто от вота, а ГЕРБ-СДС – 26.1%.

Проучването на Галъп не е обхванало влиянието, което би имал списъкът "Магнитски" върху електоралните нагласи.

ОЩЕ: Коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ? Ето какво мислят избирателите им (СНИМКА)

"При такова равенство на върха, предимство има политическият субект, който има по-голям резерв. Тези, които имат повечко резерв, са „Демократична България” и „Продължаваме Промяната”, каза политологът Първан Симеонов по NOVA NEWS. Той уточни, че резервът се състои основно от млади хора в София.

Според Симеонов ПП и ДБ ще разделят света на черно и бяло. По думите му новата коалиция ще сгреши, ако заложи на кампания русофили-русофоби или такава, насочена срещу президента Румен Радев.

„Ще гледаме кампания, в която едните ще викат „Nexo”, другите ще викат „Магнитски”. Въобще гадна кампания най-вероятно”, коментира политологът като подчерта, че вторият списък със санкционирани, в който попада и бивш министър на ГЕРБ (Владислав Горанов), ще повлияе върху изборния резултат на партията на Борисов.

ОЩЕ: Радев с нов рекордно слаб рейтинг, вижте кой е политикът с най-ниско доверие (СНИМКИ)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес