Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: Местният вот препотвърди доверието в управляващите

31 октомври 2023, 10:18 часа • 1709 прочитания

Традиционно промените в държавата започват от столицата, каза по БНР политологът Ирена Тодорова, която беше и кандидат за общински съветник от "Синя София". Тя подчерта, че резултатите от местните избори 2023 й дават отговори на някои ключови въпроси:

"Препотвърди се доверието в управляващите в момента - ГЕРБ, ПП-ДБ. Виждаме, че избирателите, колкото и да са гневни, отивайки до урните, не предлагат категорична друга алтернатива на националното управление. Като гледаме сумарно резултатите в страната, виждаме, че се преповтаря до голяма степен доверието в тези две най-големи в момента формации".

Кандидатурата на ГЕРБ в София е грешка

Още: Официално: Разпределението в Столичния общински съвет след местните избори (ГРАФИКИ)

Според нея представителят на ГЕРБ в София не е достигнал до балотаж по няколко причини. Тя смята, че се е допуснала стратегическа грешка от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с кандидатурата.

"Това е кандидатура, която дори не успя да привлече почти никаква периферия, даже отдалечи колебаещите се избиратели от ГЕРБ. Не мога да кажа категорично дали целият актив на ГЕРБ е бил мобилизиран покрай Антон Хекимян".

Политологът изказа мнение, че това е начин за оцеляване на Борисов дългосрочно в политиката:

"Разтоварване от малко власт също му гарантира по-дълъг живот".

Още: Адвокат: Няма основание за касиране на изборите заради машинния вот

За нея е грешка да се издигат непартийни фигури за такива високи позиции. Според нея залогът е бил повече за Общинския съвет.

Кой може да поскрепи Ваня Григорова

Ирена Тодорова каза също, че няма да е изненада, ако голяма част от привържениците на ГЕРБ подкрепят Ваня Григорова на втория тур на изборите. По думите й Григорова е взела протестния вот. Но тя трябва да бъде по-умерена в рамките на седмицата, за да привлече допълнителни избиратели към себе си, смята тя.

Според нея ако Григорова реши да овладее старата левица, ще сгреши. Тук ще се търси нов прочит на лявото в България и това би бил успешният ход, смята политологът.

Още: Политиците рушат доверието в изборния процес: Анализатори за скандала с машините

За балотажа в София в неделя, тя изказа мнение: "Мисля, че Васил Терзиев е достигнал естествения си потенциал. При Ваня Григорова има още накъде да се разширява. Но дистанцията между двамата е много голяма - около 40 хил. гласа, които са трудно преодолими".

Тодорова очаква ниска избирателна активност в неделя. Тя очаква интересни балотажи още в Пловдив и Варна.

Според нея в момента никой няма изгода от предсрочни парламентарни избори.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес